Rojstni dan naše sosede

Na današnji dan leta 1861 je bila ustanovljena Kraljevina Italija, ki je združila Apeninski polotok v eno državo. 

Sardinski kralj Viktor Emanuel II. je leta 1861 postal italijanski kralj. Sardinsko kraljestvo je prej obsegalo Piemont, Ligurijo in otok Sardinija. Italija je bila kraljevina do leta 1946.

Sardinski kralj Viktor Emanuel II. je leta 1861 postal italijanski kralj. Sardinsko kraljestvo je prej obsegalo Piemont, Ligurijo in otok Sardinija. Italija je bila kraljevina do leta 1946. Foto: commons.wikimedia.org

Sardinski kralj Viktor Emanuel II. je postal kralj Italije. Leta 1866 je del Italije po zmagi italijanske zaveznice Prusije nad Habsburško monarhijo postala tudi Benečija, skupaj z Beneškimi Slovenci. Pri zasedbi Benečije so Italijanom zelo pomagali tudi Francozi.

Menjava Benečije za Nico in Savojo

Italijanska vojska je bila namreč leta 1866 v spopadih z avstrijsko vojsko (v njej so se bojevali tudi Slovenci) hudo poražena. Ker pa je Avstrija želela, da Francija v vojni s Prusi in Italijani ostane nevtralna, ji je izročila Benečijo. Francija je nato v vezani trgovini Benečijo odstopila Italiji, ki pa se je morala odpovedati Nici in Savoji ter ju izročiti Franciji.

Italija zasede papeško državo

Leta 1870 je Italija zasedla papeško državo. Rim je postal prestolnica države, papež se je umaknil v Vatikan. Italija prej ni mogla zasesti papeške države, ker je bila ta pod pokroviteljstvom Francije, zaveznice, ki je Italiji omogočila združitev na račun Habsburške monarhije. Leta 1870 je Italija izkoristila poraz Francije v vojni proti Prusiji.

Ameriški pevec

Na današnji dan leta 1919 se je rodil ameriški pevec Nat King Cole.

Ameriški igralec

Na današnji dan leta 1951 se je rodil ameriški filmski igralec Kurt Russell.

Ameriški igralec

Na današnji dan leta 1964 se je rodi ameriški igralec Rob Lowe.

Še en ameriški igralec

Na današnji dan leta 1955 se je rodil ameriški igralec Gary Sinise.

Odlomek iz filma Forrest Gump:

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Leta 1834 se je rodil nemški strojni inženir Gottlieb Daimler, ki je bil skupaj z rojakom Karlom Benzom pionir pri razvoju avtomobilov. 

Leta 1845 so patentirali gumijasto elastiko.  

Leta 1938 se je rodil ruski plesalec in koreograf Rudolf Nurejev.  

Leta 1969 je Golda Meir postala premierka Izraela.  

Leta 1992 je v Južni Afriki potekal referendum za končanje apartheida. Odpravo apartheida, to je sistema rasnega ločevanja, je podprlo več kot 68 odstotkov volivcev. 

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • alfa650 / 17.03.2017. ob 15:38

    Čudi me,da ni objavljeno-najverjetneje je pozabljeno-da Italija nima danes v posesti samo Benečije,temveč tudi del KOROŠKE-ki se nikakor ne nahaja samo v Avstriji in Sloveniji in ki torej sega danes tudi v Italijo-kar je sicer zanimivo!!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano