Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
29. 9. 2016,
4.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

1

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Četrtek, 29. 9. 2016, 4.13

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Mož, ki je spodkopal berlinski zid

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

1

Lech Walesa | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na današnji dan leta 1943 se je rodil Poljak Lech Walesa, ustanovitelj sindikata Solidarnost, prvega neodvisnega sindikata vzhodne od železne zavese.

Walesa se je v mladosti izučil za električarja. Najprej je nekaj let delal v avtomehanični delavnici, leta 1967 pa se je zaposlil v ladjedelnici v Gdansku. Tu je sodeloval pri organiziranju številnih stavk, kar je jezilo poljsko komunistično oblast.

Waleso vržejo na cesto

Leta 1976 so Waleso, ki je bil pod stalnim nadzorom poljske tajne policije, zaradi njegove protirežimske dejavnosti odpustili iz ladjedelnice. 14. avgusta 1980 je v ladjedelnici zaradi nezadovoljstva s prenizkimi plačami izbruhnila stavka. 

Stavkajočim v ladjedelnici se je pridružil tudi Walesa, ki je kmalu postal njihov vodja. Stavke so se razširile tudi v druga poljska mesta, zaradi česar je komunistična oblast popustila. 31. avgusta so med drugim poljskim delavcem dovolili organiziranje lastnega, nerežimskega sindikata.

Lech Walesa je avgusta 1980 postal vodja stavkajočih delavcev v ladjedelnici v Gdansku. Stavkajoči delavci so komunistično oblast stisnili v kot, zaradi česar je naslednje leto prevzela oblast  poljska vojska, ki je padec komunizma na Poljskem odložila za nekaj let. Komunisti so na Poljskem izgubili oblast leta 1989. Kmalu so Poljakom sledile tudi druge vzhodnoevropske države, novembra 1989  je v Vzhodni Nemčiji padel tudi berlinski zid. | Foto: Reuters Lech Walesa je avgusta 1980 postal vodja stavkajočih delavcev v ladjedelnici v Gdansku. Stavkajoči delavci so komunistično oblast stisnili v kot, zaradi česar je naslednje leto prevzela oblast poljska vojska, ki je padec komunizma na Poljskem odložila za nekaj let. Komunisti so na Poljskem izgubili oblast leta 1989. Kmalu so Poljakom sledile tudi druge vzhodnoevropske države, novembra 1989 je v Vzhodni Nemčiji padel tudi berlinski zid. Foto: Reuters

Vojaški režim na Poljskem

Delavci so ustanovili sindikat z imenom Solidarnost (poljsko Solidarność), ki ga je vodil Walesa. 13. decembra 1981 je poljska vojska pod vodstvom generala Wojciecha Jaruzelskega prevzela oblast v državi in uvedla vojaški režim ter aretirala številne vodilne člane sindikata, tudi Waleso.

Napovednik filma Walesa, mož upanja:

Walesa, ki je bil zaprt 11 mesecev, je leta 1983 prejel Nobelovo nagrado. Potem ko je prišel na prostost, je nadaljeval s sindikalno dejavnostjo. Leta 1989 je poljska komunistična oblast popustila in dovolila večstrankarske volitve, na katerih je slavila protikomunistična opozicija. 

Predsednik Poljske

Leta 1990 so bile tudi predsedniške volitve, na katerih je zmagal Walesa. Poljski je predsedoval do leta 1995, ko ga je na novih volitvah v drugem krogu premagal nekdanji komunist Aleksander Kwasniewski

Smrt glasbene legende

Na današnji dan leta 2011 je v 80. letu umrl slovenski narodno-zabavni glasbenik Lojze Slak.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Anita Ekberg | Foto: Getty Images Anita Ekberg Foto: Getty Images Leta 1066 so Normani pod vodstvom Viljema Osvajalca v bitki pri Hastingsu premagali angleško vojsko in zasedli Anglijo.

Leta 1547 se je rodil španski pisec Miguel de Cervantes, avtor romana Don Kihot.

Leta 1758 se je rodil angleški admiral Horatio Nelson, ki je v bitki pri Trafalgarju leta 1805 premagal francosko-špansko ladjevje.

Leta 1899 se je rodil madžarski Jud Laszlo Biro, ki je izumil kemični svinčnik.

Leta 1928 se je rodil slovenski pesnik Tone Pavček.

Leta 1929 se je rodil slovenski pesnik Janez Menart.

Leta 1931 se je rodila švedska igralka Anita Ekberg.

Leta 1936 se je rodil nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi.

Leta 1938 so Velika Britanija, Francija in Italija na münchenski konferenci odobrile nacistični Nemčiji priključitev Sudetov in razkosanje Češkoslovaške.

Leta 1976 se je rodil ukrajinski nogometaš Andrej Ševčenko.

Ne spreglejte