Kam po jezikovni nasvet?

Se pogosto srečate z jezikovnim vprašanjem, pa ne veste, kje poiskati odgovore? Se s prijatelji prerekate, kdo ima prav? Preverite tukaj.

Kam po jezikovni nasvet?

Prva postojanka pri razreševanju jezikovnih dilem naj bo spletna stran Fran. Tukaj so zbrani Slovar slovenskega knjižnega jezika, Slovenski pravopis, Slovar novejšega besedja, Slovar slovenskih frazemov …
A pri uporabi je treba biti nekoliko previden, saj nam postreže z veliko informacijami: npr. rodilniško obliko in spolom pri samostalnikih, razlago enega ali več pomenov, sledijo kvalifikatorji, ki smo jih omenili že v jezikovnem nasvetu z naslovom Vsega ne smemo jemati preveč dobesedno, predvsem pa nam predstavi veliko besednih zvez z iskanim pojmom.

Vstopna stran na naslovu Fran.si. Vstopna stran na naslovu Fran.si.

Zelo uporabno spletno mesto za preverjanje, kako se sklanjajo, spregajo in stopnjujejo različne besede, je Amebis Besana. Na tej spletni strani lahko krajši sestavek zaupate tudi v lekturo avtomatski lektorici.

Slovenski pravopis nam pogosto ponuja dve enakovredni možnosti. Kaj storiti? V korpusu Gigafida, elektronski zbirki avtentičnih besedil, lahko preverite, katera se pojavlja pogosteje in v kakšnem kontekstu.

Odgovor na marsikatero jezikovno vprašanje lahko najdete v Jezikovni svetovalnici Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, če pa vas zanima še kaj, na kar niste našli odgovora …

V rubriki Kako je prav? odgovarjamo na vprašanja o jezikovnih dilemah. Če ste opazili kak zanimiv zapis ali drug jezikovni pojav, če imate vprašanje o slovenskem jeziku in slovnici, vabljeni, da nam pišete na kakojeprav@tsmedia.si. 

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano