Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
16.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

4

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet Pravni telefon delovnik

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 16.43

2 meseca, 1 teden

Pravni nasvet

Delate po 12 ur na dan in nimate časa za odmor?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

4

delavec | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralec dela po 12 ur na dan in mora biti zaradi narave dela stalno prisoten. Ker nima možnosti za odmor, ki mu sicer pripada, ga zanima, ali lahko zahteva, da mu delodajalec obračuna 13 delovnih ur.

Delam v ustanovi, kjer moram biti zaradi narave dela stalno prisoten, kar pomeni, da ne morem izkoristiti časa, ki mi pripada za odmor. Od od 7. do 19. ure delam trikrat na teden. Ali lahko zahtevam, da mi delodajalec obračuna 13, ne 12 ur delovnega časa?

Hvala in lep pozdrav!

Andrej

Veljavni Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) ima o odmoru med delovnim časom naslednje določbe.

Med dnevnim delom ima delavec, ki dela polni delovni čas, pravico do odmora, ki traja 30 minut. Delavec, ki dela krajši delovni čas, vendar najmanj štiri ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu. Dolžina odmora se v primeru neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa določi sorazmerno dolžini dnevnega delovnega časa. Odmor se lahko določi šele po eni uri dela in najpozneje eno uro pred koncem delovnega časa.

Čas odmora med dnevnim delom se všteva v delovni čas.

V konkretnem primeru gospod Andrej ne more od delodajalca zahtevati, da mu obračuna 13 ur delovnega časa, saj efektivno dela in opravi 12 ur dela. Mu je pa delodajalec na podlagi zgoraj navedenega dolžan omogočiti odmor med dnevnim delom, saj gre v nasprotnem primeru za kršitev določb zakona oziroma za prekršek na podlagi določila 15. točke 1. odstavka 217 a. člena ZDR-1, za katerega je za delodajalca predpisana globa od 1.500 do 4.000 evrov.

Nasvet pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav. z opravljenim pravniškim državnim izpitom

Potrebujete pravni nasvet? Vabljeni, da nam pošljete kratek opis pravnega položaja z vprašanjem, na katero bi želeli odgovor. Vaše vprašanje bomo posredovali pravniku in odgovor objavili na naši spletni strani Siol.net. Pišite nam na: Pravni nasvet.

 

Odgovore na vprašanja bralcev pripravljajo svetovalci družbe za pravno svetovanje Pravni telefon, d. o. o. Družba TSmedia, d. o. o., ne odgovarja za vsebino in pravilnost pravnih nasvetov.  
Ne spreglejte