SiolNET. Posel danes Novice
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZSSS pričakuje minimalno plačo v višini vsaj 847 evrov neto

0,41

termometer

Evri, bankovci
Foto: Thinkstock

V ZSSS še pred objavo višine minimalne plače, ki se letos skladno z zakonom dviguje nad minimalne življenjske stroške, pričakujejo povabilo na posvetovanje socialnih partnerjev o izračunu zneska. Okvirni pričakovani znesek se sicer giblje med 736 in 859 evrov neto, svobodni sindikati pa pričakujejo, da bo minimalna plača znašala vsaj 847 evrov.

Z letošnjim januarjem se mora skladno z zakonom o minimalni plači iz leta 2018 za izračun minimalne plače uporabljati nova formula, na podlagi katere mora za najmanj 20, a ne za več kot 40 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške. Znesek minimalne plače določi minister za delo po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji in ga najkasneje do 31. januarja objavi v uradnem listu, piše STA.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer so zadovoljni, da vlada kljub prizadevanjem delodajalcev minimalne plače ni zamrznila, menijo, da bo uveljavitev zakona o minimalni plači v celoti pozitivno vplivala na gospodarsko rast, potrošnjo, rast produktivnosti in trg dela. Pričakujejo razpravo o višini dviga minimalne plače glede na zastarelo zadnjo študijo minimalnih življenjskih stroškov, ki je bila izdelana leta 2017 na podlagi cen iz leta 2016.

"Smo mnenja, da trenutno veljavni znesek v višini 613 evrov ne ustreza dejanskim minimalnim stroškom oz. da je prenizek. Menimo, da so minimalni življenjski stroški vsaj za 15 odstotkov višji od zadnjih določenih, zato bi ustrezno morala biti določena tudi minimalna plača, torej najmanj 847 evrov," so v današnjem sporočilu za javnost poudarili v ZSSS in spomnili, da so na to lani večkrat opozorili ministra za delo, a da odgovora niso dobili, piše STA.

Slovenija minimalno plačo uvedla leta 1995

Slovenija je minimalno plačo uvedla leta 1995, od takrat pa je prišlo do dveh občutnejših zvišanj. Prvo je prinesla nova zakonodaja leta 2010. Potem ko je leta 2009 znašala 593 evrov bruto, jo je zakon o minimalni plači zvišal na 734 evrov bruto, a je podjetjem dopustil postopen prehod na novo višino do konca leta 2011.

Precejšnje zvišanje je prinesla še novela tega zakona leta 2018, ki je minimalno plačo za leto 2019 postavila pri 887 evrov bruto, za leto 2020 pa pri 940,58 evra bruto in hkrati iz nje izvzela vse dodatke, tako da se ti izplačujejo posebej. S to novelo je z letošnjim letom za določanje višine minimalne plače pomemben tudi znesek minimalnih življenjskih stroškov, še piše STA.

Preberite še:

maske razkužilo koronavirus blago Posel danes Še pet milijonov zaščitnih mask za samozaposlene in mikro podjetja 100 evrov bankovci Posel danes Gospodarstvu letos za 660 milijonov evrov razvojnih spodbud

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin