SiolNET. Posel danes Novice
1,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada v regulacijo cen kurilnega olja in omejevanje marž trgovcev

1,18

termometer

Kurilno olje |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bo s torkom po zgledu cen 95-oktanskega bencina in dizla zunaj avtocestnega omrežja spet uvedena regulacija cen kurilnega olja. Cene bodo izračunane na podlagi posebne formule, marža trgovcev bo omejena na največ osem centov na liter.

Vlada je z namenom vnovične regulacije cen kurilnega olja tako danes izdala uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo začela veljati 13. septembra.

Za vnovično regulacijo cen kurilnega olja se je odločila z namenom omilitve posledic energetske krize za državljanke in državljane v času pred začetkom kurilne sezone, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vladni predstavniki so vnovično regulacijo cen tega energenta napovedovali že nekaj časa, je pa današnja odločitev nekoliko zgodnejša od zadnjih napovedi premierja Roberta Goloba. Ta je v četrtek napovedal, da bo vlada ukrepe regulacije marž pri kurilnem olju sprejela prihodnji teden, po potrebi pa je, kot je zatrdil, pripravljena v naslednjem koraku regulirati tudi končne cene.

Cena kurilnega olja je bila sicer regulirana že od začetka novembra lani do sredine maja letos. Ob začetku regulacije je bila pri okoli evru za liter, vmes je upadla pod en evro, ob koncu regulacije pa je začela naraščati. Pri tem je dosegla že 1,64 evra na liter, trenutno pa je treba pri trgovcu Petrol za liter tega energenta odšteti 1,46 evra.

Je pa vlada danes sprejela še eno odločitev za znižanje maloprodajne cene pogonskih goriv. Po tistem, ko je z 2. avgustom odpravila junija sprejeto začasno ukinitev plačevanja okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, jo je danes spet uvedla. S spremembo ustrezne uredbe se tako spet začasno ukinja obveznost plačil te dajatve za dizel, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin