Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
15.42

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

Natisni članek

NLB prodaja Evropska komisija vlada

Četrtek, 1. 3. 2018, 15.42

6 let, 1 mesec

Vlada pripravila uradni odgovor komisiji o NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Vlada je danes sprejela uradni odgovor Slovenije na odziv Evropske komisije na predlog za spremembo zavez glede NLB, ki ji ga bo posredovala do petka. O tem, kako NLB pomagati v primeru prisilnih izterjav hrvaških sodišč v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami, vlada danes sicer ni razpravljala. To bo storila prihodnji teden.

Tako je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Kaj bo pisalo v odgovoru Evropski komisiji, zaradi zaupnosti postopka ni želela razkriti.

Dejala je, da se bodo na podlagi odgovora nadaljevala pogajanja s komisijo "z željo, da pridemo do usklajenega dogovora o spremembi zavez tako pri roku privatizacije NLB kot pri potrebnih kompenzacijskih ukrepih".

Finančna ministrica vladi ni predlagala oblike garancije NLB

Ministrica prav tako ni opredelila konkretnih razlogov za prestavitev razprave o morebitni zaščiti NLB pri prenesenih deviznih vlogah za en teden. "Na to temo bomo imeli še nekaj pogovorov v prihodnjem tednu," je dejala Vraničar-Ermanova. Dodala je le, da vladi ni predlagala oblike jamstva NLB, kakršen je bil predlog ministrstva maja lani.

O odgovoru na preiskavo, ki jo je Evropska komisija sprožila konec januarja, ker Slovenija ni izpolnila vseh zavez v zameno za odobreno državno pomoč banki, je Vraničar-Ermanova povedala, da v njem "nakazujejo smer, v kateri bi se želeli dogovarjati, predvsem v zvezi z vsebino kompenzacijskih ukrepov".

Slovenija decembra lani vložila prošnjo za spremembo prodajnih zavez

"Odgovor izhaja iz predloga, ki smo ga komisiji poslali decembra lani. Predlog smo okrepili, glede na to, da je ta ocenjevala, da je treba odlog prodaje bolj uravnotežiti s kompenzacijskimi ukrepi. Izhajali smo tudi iz opozoril komisije, da daljši, kot je odlog, ostrejši morajo biti kompenzacijski ukrepi," je povzela.

Slovenija je decembra lani vložila uradno prošnjo za spremembo prodajnih zavez. Predlagala je, da se postopek prodaje začne letos in konča najpozneje do konca leta 2019. Dokler se lastniški delež države ne bi zmanjšal na največ 25 odstotkov plus eno delnico, bi 100-odstotni delež upravljal neodvisni zaupnik.

Vraničar-Ermanova za nadaljevanje pogovorov s komisijo

Po besedah Vraničar-Ermanove je pomembno, da se bodo po oddaji odgovora s komisijo nadaljevali konstruktivni pogovori o mogoči dogovorni rešitvi za spremembo zavez. Vsi drugi scenariji bi namreč pomenili večje tveganje za ohranjanje vrednosti državnega premoženja, je opozorila.

Komisija naj bi v skladu s pravili o državnih pomočeh končno odločitev po proučitvi odgovora Slovenije in morebitnih pripomb tretjih strank, ki jih je mogoče podati do 15. aprila, sprejela v 18 mesecih po odprtju postopka poglobljene preiskave. Slovenija bo lahko podala odgovor na morebitne pripombe tretjih strank.

Ne spreglejte