Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2018,
14.07

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

NLB Hrvaška devizne vloge Miro Cerar

Četrtek, 22. 2. 2018, 14.07

6 let, 2 meseca

Cerar: NLB si mora prizadevati za preprečitev izvršbe na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Izplačila NLB na podlagi sodb hrvaških sodišč za prenesene devizne vloge v nekdanji zagrebški podružnici Ljubljanske banke (LB) niso v skladu s slovensko pravno ureditvijo in sporazumom o nasledstvu, ki sta ga podpisali obe državi, je po seji vlade povedal premier Miro Cerar. Kot je poudaril predsednik vlade, gre za nasledstveno vprašanje.

"Vprašanje tako imenovanih prenesenih deviznih vlog je nasledstveno vprašanje in se mora kot tako tudi reševati. Tega stališča Slovenija ne bo nikoli spremenila in ga ne sme. To je bilo potrjeno z mednarodnim sporazumom s Hrvaško in obžalujem, da tudi v tem primeru prihaja do kršitve teh mednarodnih obveznosti s strani Hrvaške," je dejal premier Miro Cerar.

Cerar: Hrvaška načrtno ignorira sporazum o nasledstvu

Cerar je hkrati namignil, da Hrvaška načrtno ignorira sporazum o nasledstvu, po katerem bi se moralo vprašanje nekdanjih deviznih vlog, torej tudi vlog v LB, reševati kot nasledstveno vprašanje.

Zagreb po njegovih besedah ignorira tudi memorandum z Mokric iz leta 2013, na podlagi katerega je Slovenija ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z EU, Hrvaška pa bi morala ustaviti vse sodne postopke proti NLB in LB v zvezi z nekdanjimi deviznimi vlogami.

Stališče vlade kot signal za NLB in SDH

A Hrvaška tega ni storila in hrvaška sodišča so nadaljevala obravnavo tožb, ki jih v imenu in na račun hrvaške države vodita Privredna banka Zagreb (PBZ) in Zagrebačka banka. "Zelo očitno je, da hrvaško sodstvo z neko novo, pospešeno dinamiko odloča in procesira tožbe proti LB in NLB," je poudaril Cerar.

"To intenzivno spremlja tudi vlade in na eni od zadnjih sej vlade smo dali jasno vedeti, da kakršnokoli izplačevanje finančnih obveznosti po teh sodbah, ki jih hrvaška sodišča sprejemajo, ni v skladu z našo pravno ureditvijo in še manj v skladu z mednarodnim dogovorom, ki sta ga podpisali obe državi," je poudaril premier. Dodal je, da je to popolnoma jasen signal tako NLB kot SDH in drugim odgovornim.

Premier Miro Cerar je po seji vlade poudaril, da so izplačila glede deviznih vlog na Hrvaškem v nasprotju s slovenskim pravom. | Foto: Matej Leskovšek Premier Miro Cerar je po seji vlade poudaril, da so izplačila glede deviznih vlog na Hrvaškem v nasprotju s slovenskim pravom. Foto: Matej Leskovšek

"Protipravno izplačevanje ne sme postati praksa"

Glede morebitnih izplačil v primeru izgubljenih tožb je predsednik vlade poudaril, da vlada nikoli ni odločala o tem, ali je treba na podlagi hrvaške sodbe NLB plačati kakršenkoli znesek.

"Nikoli nismo na vladi sprejemali kakšnega mnenja ali odločitve o tem, ali naj NLB izplača ali ne izplača te zadeve. S tem, ko smo zavzeli jasno pravno stališče, smo pokazali, da kakršnokoli izplačevanje ne more postati praksa, kajti to bi bilo protipravno," je še poudaril Cerar in dodal, da je dolžnost NLB in SDH, da se odločajo pravilno.

NLB si mora prizadevati za preprečitev izvršbe

Pojasnil je, da se vlada ukvarja z zadevo in da pripravlja niz ukrepov. Ti so usmerjeni v dva cilja, in sicer na zaščito državnega premoženja, torej kapitalske naložbe Republike Slovenije v NLB, in na konkretnejši odgovor na hrvaške kršitve mednarodnega prava. "Na to bomo zagotovo opozorili tudi Evropsko komisijo," je še napovedal premier.

Več podrobnosti premier ni hotel razkriti. "Vlada mora, ker gre za nasledstveno vprašanje, najti neko rešitev, da ne bo NLB utrpela neke znatne škode. Seveda si mora tudi NLB sama prizadevati, da prepreči takšne izvršbe, kolikor je to mogoče, če bi do njih prihajalo zunaj območja Slovenije," je še povedal Cerar.

Ne spreglejte