Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
11.06

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Termoelektrarna Trbovlje likvidacija

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 11.06

10 mesecev, 3 tedne

Termoelektrarna Trbovlje gre v likvidacijo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skupščina Termoelektrarne Trbovlje je sprejela sklep o začetku postopka redne likvidacije družbe. Za likvidacijskega upravitelja je imenovan odvetnik Luka Podjed, ki bo pripravil načrt likvidacije.

Skupščina Termoelektrarne Trbovlje (Tet), ki jo sestavljata Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Factor banka, je soglašala, da Tet glede na srednjeročne projekcije cen električne energije in premoga brez subvencij ne more konkurenčno ponujati električne energije na trgu, so sporočili iz HSE.

Likvidacijski upravitelj bo po njihovih navedbah določil najboljše možnosti odprodaje nepotrebnega premoženja, skupaj s socialnimi partnerji iskal možnosti prezaposlitve delavcev in vzpostavljal morebitne nove aktivnosti termoelektrarne.

Število zaposlenih enako še dva meseca od likvidacije V nasprotju s stečajem, ki bi bil za Tet najslabša mogoča rešitev, likvidacijski postopek v določenem obsegu ohranja socialno varnost zaposlenih; njihovo število tako ostaja enako še dva meseca od začetka postopka likvidacije.

V tem času bodo vsi vključeni aktivno iskali rešitve za presežne delavce, nadaljevale pa se bodo tudi določene aktivnosti Teta, kot so ponujanje storitev zavodu za blagovne rezerve, ponujanje terciarne rezerve za Eles in vzdrževanje stikališča za Eles. Tetu bo omogočeno tudi zagotavljanje sistemskih storitev za sistemskega operaterja prenosnega omrežja (Eles) in vzdrževanje stikališča Elesa.

Pomoč zaposlenim pri iskanju novih zaposlitev Postopek likvidacije vključuje tudi dosledno spoštovanje vseh zavez in izvajanje ukrepov iz veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja, ki se konkretno nanašajo na termoelektrarno.

V prihodnjih tednih in mesecih bodo s ciljem pomoči likvidacijskemu upravitelju, predvsem pa zaposlenim, aktivno sodelovali pri iskanju možnosti preprečevanja socialnih stisk zaposlenih, pravijo v HSE, kjer so že pozvali slovenske energetske družbe k preučitvi možnosti zaposlitev delavcev Teta. Glede na dozdajšnje odzive so v HSE optimistični, saj obstaja možnost prezaposlitve za približno 40 delovnih mest.

Brezposelnost se bo povečala na 22 do 23 odstotkov Kljub zagotovilom pa so v občini Trbovlje prepričani, da likvidacija pomeni še eno socialno bombo. Zaposleni v Tetu ter tudi občin Trbovlje in Zasavje želijo, da bi lahko rešili vseh 160 zaposlenih. Pri iskanju kratkoročnih rešitev je treba upoštevati zlasti rešitev za obstoj energetske lokacije v Zasavju, dodajajo.

V primeru stečaja, ko bi na cesti ostalo vseh 160 zaposlenih, bi se stopnja brezposelnosti povečala na približno 24 odstotkov, v primeru likvidacije, ko bi službo še obdržalo med 70 in 80 delavcev, pa bi bila brezposelnost med 22 in 23 odstotkov.

Očina je morala v zadnjih desetih letih povečati socialne transferje za 1,3 milijona evrov in bo letos zanje namenila skoraj 3,5 milijonov evrov.

Ne spreglejte