SiolNET. Posel danes Novice
0,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanci odredili ustanovitev preiskovalne komisije o DUTB

0,69

termometer

Jernej Vrtovec | Parlamentarno preiskovalno komisijo o delovanju DUTB bo vodil poslanec NSi Jernej Vrtovec. | Foto: STA
Parlamentarno preiskovalno komisijo o delovanju DUTB bo vodil poslanec NSi Jernej Vrtovec. Foto: STA

Poslanci državnega zbora so danes odredili ustanovitev parlamentarne komisije, ki bo preiskovala delovanje DUTB. Predlog za to je dala NSi, podprle pa so ga vse parlamentarne stranke. Po mnenju vseh je treba preiskati domnevno sporen prenos slabih terjatev z bank na DUTB ter domnevno sporno ravnanje, delovanje in poslovanje slabe banke.

"Skoraj vsak dan smo v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) priča aferam, povezanim z upravljanjem terjatev bank, nepremičninami, rednim poslovanjem in podjetji, ki jih DUTB pošilja v stečaj, in to vse od njene ustanovitve leta 2013," je dejal Jernej Vrtovec iz NSi, ki je predlagala ustanovitev te preiskovalne parlamentarne komisije. Vrtovec bo to komisijo tudi vodil.

Andrej Lazar Posel danes Nova afera slabe banke: kdo je služil z zemljišči za tuje naložbe? #video

Ustanovitev komisije so podprle vse poslanske skupine

Delovanje slabe banke je treba po njegovem mnenju preiskati zato, ker obstajajo sumi, da so bile na DUTB v letih 2013, 2014 in 2015 prenesene tudi dobre terjatve, sumi o nepravilnostih pri upravljanju terjatev in nepremičnin, sumi o iskanju lukenj v zakonodaji, da so lahko dolžniki družb znova postali njihovi lastniki, ter sumi, da v Slovenijo prek DUTB prihaja denar iz tujih skladov s sedežem v davčnih oazah.

S temi ugotovitvami so se strinjali v vseh poslanskih skupinah. V razpravi so omenili številne primere domnevnih nepravilnosti v DUTB, od nedavne sporne prodaje zemljišča v Logatcu, prodaje terjatev do družbe ACH, ki je prek prodaj različnim tujim skladom romala nazaj v roke prvotnih lastnikov, do ugotovitev računskega sodišča, ki je poslovanje DUTB v letih 2014 in 2015 označilo za neučinkovito in negospodarno.

Ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o delovanju DUTB so podprli v vseh poslanskih skupinah. | Foto: STA Ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o delovanju DUTB so podprli v vseh poslanskih skupinah. Foto: STA

"Pred nami je pomembna naloga, ki bo zahtevna," je delo komisije opisal Anže Logar iz SDS, ki je v prejšnjem sklicu državnega zbora vodil bančno preiskovalno komisijo, komisijo o DUTB pa vidi kot nadaljevanje. "Iskreno upam, da bo to zadnja preiskovalna komisija s tega področja, da ne bo treba opraviti še tretje, in sicer o delu organov pregona, ker tam ne bi bilo nič narejenega," je dejal Logar.

prašičereja Posel danes Dobro plačilo in nič odgovornosti: tako je, če delaš za slabo banko

Poslanci pozivajo organe pregona, naj opravijo svojo nalogo

V stranki DeSUS po besedah Jurija Lepa pričakujejo, da bodo ob delu te komisije organi pregona opravili svojo vlogo in raziskali vse domnevne primere oškodovanja državnega premoženja. "Prav je, da ugotovimo, ali je DUTB prevzete slabe posle primerno plemenitila ali ne, in če ne, da primerno ukrepamo," je dodal Andrej Rajh iz SAB.

Po mnenju Igorja Pečka iz LMŠ je pomembno, da se ugotovijo nepravilnost, "ne bi pa želeli, da se karkoli napoveduje vnaprej in da se delajo prehitri zaključki brez prave ocene". Matjaž Han iz SD je opozoril na aroganco DUTB v številnih primerih ter na nepravilnosti, na katere je s prstom pokazalo računsko sodišče: "To ni bilo dovolj, ker so nekateri še vedno na svojih mestih."

Boštjan Jazbec, Alenka Bratušek, Uroš Čufer Posel danes Bomo končno izvedeli, kdo je koval dobičke v sanaciji bank?

Tonin: Slaba banka se poskuša uporabiti za tretjo fazo prihvatizacije

V NSi se po besedah Mateja Tonina strinjajo s tistimi, ki trdijo, da se slaba banka skuša uporabiti za tretjo fazo tako imenovane prihvatizacije. "Gre za nekaj slabega," je pojasnil in dodal, da je prvo fazo prihvatizacije predstavljalo lastninsko preoblikovanje v 90. letih, drugo pa menedžerski odkupi v času konjunkture. Dolžnost državnega zbora je, da to tretjo fazo, kolikor je le mogoče, ustavi, meni Tonin.

Na to je opozorila tudi Monika Gregorčič iz SMC, ki je ob ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije ministrstvo za finance pozvala, naj neodvisno od te preiskave izvaja nadzor nad delovanjem DUTB in zagotovi, da bo to bolj transparentno, gospodarno in pošteno. "V SMC bomo vztrajali in zahtevali, da DUTB do konca mandata izpolni svojo z zakonom določeno nalogo," je dodala.

Miha Juhart Posel danes Hude obtožbe Šarčeve vlade na račun slabe banke

Poslanci kritični tudi do domnevno spornih in dragih svetovalnih pogodb

Ker v SNS po besedah Janija Ivanuše menijo, da DUTB ni in ne posluje s cilji zakona, je po njihovem mnenju prav, da se opravi preiskavo. Tudi on je opozoril na vse nepravilnosti, ki jih je v zvezi s poslovanjem DUTB v letih 2014 in 2015 nanizalo računsko sodišče, ter ob ravnanjih DUTB izpostavil še domnevno sporne in drage svetovalne pogodbe, ki jih je DUTB sklepala z zunanjimi izvajalci.

Primož Siter iz Levice je spomnil, da so od vsega začetka trdili, da je ustanovitev slabe banke slaba ideja, zato so se zavzeli za to, da se zgodbo o DUTB razišče od leta 2009 naprej. Tako se bo preiskovalna komisija med drugim posvetila tudi temu, kakšni so bili interesi akterjev, ki so sodelovali pri ustanavljanju slabe banke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin