SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Perutnina Ptuj z bankami dosegla dogovor o reprogramu posojil

1

termometer

Kot je pojasnil prvi mož Perutnine Roman Glaser, so s sporazumom s konzorcijem bank, ki ga vodi Abanka, aranžmaje uredili na način, ki zagotavljajo odplačevanje obresti in glavnic.

V Perutnini Ptuj podrobnosti sporazuma ne razkrivajo, saj naj bi to bila v skladu z dogovorom poslovna skrivnost, zato nihče izmed partnerjev ne sme razkrivati kakršnekoli vsebine. "Kar pa lahko povem, je, da že od januarja letos bankam upnicam proaktivno plačujemo mesečno približno milijon evrov anuitet po sistemu pro-rata. To pomeni, da hkrati odplačujemo tako glavnico kot tudi obresti," je poudaril Glaser.

Perutnina je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila za 265,2 milijona evrov prodaje in 274,7 milijona evrov bruto prihodkov, leto pa zaključila z 9,8 milijona evrov dobička iz poslovanja. Z doslednim upravljanjem in optimizacijo poslovanja tudi letos načrtujejo kontinuiteto rasti, kar je v trenutnih razmerah in v primerjavi z drugimi družbami prehranske industrije pomemben uspeh za družbo, meni Glaser.

Potrjeni načrt za leto 2014 poleg povečanja izvoza in večje prodaje živil z višjo dodano vrednostjo vključuje štiriodstotno rast, kar pomeni, da bo Perutnina realizirala 267,2 milijona evrov prodaje in 18,5 milijona evrov dobička iz poslovanja. Čeprav podrobnosti dogovora v družbi niso razkrili je jasno, da bo verjetno v kratkem prišlo vsaj do sprememb v nadzornem svetu, najverjetneje pa bo podjetje na zahtevo bank dobilo tudi pooblaščenca za izvajanje načrta finančnega prestrukturiranja.

Časnik Finance je nedavno pisal, da naj bi upravi plače znižali za 30 odstotkov, podjetje bi moralo v korist bank zastaviti tudi vse doslej nezastavljeno premoženje, kamor sodi tudi desetodstotni lastniški delež menedžerjev, ki ga imajo ti preko holdinga PMP. Prav tako naj bi vendarle prišlo do izredne revizije, ki je doslej Kadu in malim delničarjem ni uspelo doseči prek skupščine in sodišča.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin