SiolNET. Posel danes Novice
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mlinotest odprl največjo tovarno svežih testenin

0,17

termometer

Mlinotest
Nova pridobitev bo omogočila Mlinotestu bolj okrepljen vstop na tuje trge. Foto: STA

Mlinotest je danes v Ajdovščini uradno odprl tovarno svežih testenin in izdelkov iz krompirjevega testa, vredno skoraj pet milijonov evrov. Gre za največjo proizvodnjo testenin vzhodno od Italije, dogodek pa je skupaj s prvim festivalom testenin potekal kot praznovanje 60-letnice proizvodnje testenin v tej ajdovski tovarni.

Mlinotestovo investicijo je v okviru podpore iz programa razvoja podeželja v obdobju od 2014 do 2020 s 714 tisoč evri sofinanciralo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zato sta se današnje otvoritve udeležila tudi nekdanji kmetijski minister in sedanji predsednik DZ Dejan Židan ter državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša.

Posel danes Delavci želijo Mlinotest obdržati v domači lasti in ohraniti delovna mesta (video)

Židan je poudaril, da je Mlinotest "tak, kot so Primorci - samozavestni, trmasti in pogumni. Gospodarska družba, ki živi že od leta 1867, ki že 60 let proizvaja testenine, je lahko obstala in bo obstala samo zato, ker je inovativna in ker proizvaja nove izdelke, ki jih konkurenca še ne proizvaja".

Pričakujejo povečano povpraševanje

Nova pridobitev bo omogočila Mlinotestu bolj okrepljen vstop na tuje trge, seveda pa računajo tudi na povečano povpraševanje na domačem trgu, kjer so sicer največji ponudnik polnjenih testenin, je povedal direktor Mlinotesta Danilo Kobal.

Direktor za testeninarstvo in mlinarstvo v Mlinotestu Robert Rutar je navedel nekaj podatkov, ki dokazujejo, da je trg svežih testenin zelo perspektiven - leta 2017 je bil evropski trg s testeninami vreden 5,7 milijarde evrov, evropska podjetja pa so po podatkih Eurostata proizvedla 5,3 milijona ton testenin, kar pomeni 10,5 kilograma na prebivalca EU.

Mlinotest Posel danes Vojna za Mlinotest: ko se sprejo tajkuni

Kar 72 odstotkov vseh testenin so izdelali v Italiji, največja uvoznica testenin v EU pa je Nemčija. Italija tudi vodi v porabi testenin na prebivalca, zaužijejo jih kar 26 kilogramov, v Sloveniji je poraba 6,7 kilograma na prebivalca.

Mlinotest je bil skozi vseh 60 let proizvodnje testenin vedno inovativen, trg je presenečal z vedno novimi in zanimivimi izdelki. Da pa zna presenetiti tudi drugače, je danes dokazal z zanimivo prireditvijo, kjer je bil kulturni program prikaz priprave testenin. Kar na odru jih je pripravljal poznani medijski kuhar Primož Dolničar.

Posel danes Zaposleni in občina do tretjine Mlinotesta (video)

V svoje kuhinje so povabili tudi drugi kuharski mojstri iz petih restavracij iz Ajdovščine in bližnje okolice. Na prvem slovenskem festivalu testenin Pašta Fešta so ponudili jedi iz testenin in drugih sestavin iz Mlinotesta po svojih receptih ter na degustaciji razveselili številno občinstvo, ki se je z zanimanjem udeležilo festivala.

Pašta Fešta si želi v prihodnje postati velik praznik in pokazati, da so v Ajdovščini, na Primorskem in v preostali Sloveniji doma odlične testenine za vse okuse, za vsako priložnost in ne nazadnje za vsak žep.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 77
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin