Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
31. 3. 2017,
9.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Natisni članek

Zdravko Počivalšek Boris Koprivnikar Evropska komisija

Petek, 31. 3. 2017, 9.12

6 let, 6 mesecev

Koprivnikar: Z regulacijo delitvene ekonomije ne hitimo, ker je ne razumemo

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Boris Koprivnikar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Z regulacijo delitvene ekonomije ne hitimo, saj gre za nov model, ki ga še ne razumemo, je na dogodku, posvečenem tej tematiki, dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Poudaril je, da bo cilj države, ko se bo tega lotila, zaščititi delavca, potrošnika in državo.

Predlani je Evropska komisija vrednost sektorja delitvene ekonomije ocenila na 28 milijard evrov, dolgoročni potencial pa je po njenih ocenah pri 500 milijardah evrov. 

"Gre za hitro razvijajoči se sektor, ki pa je še vedno v razvoju, z regulacijo bi lahko blokirali njegovo rast. Za zdaj spodbujamo članice, da upoštevajo specifike te dejavnosti in da v skladu s tem prilagajajo svojo zakonodajo. Vsem nam je v interesu, da zmanjšamo birokratske ovire, ureditev pa ne sme dajati prednosti enemu ali drugemu modelu, vsa podjetja morajo spoštovati tudi davčno in delovno zakonodajo," je na konferenci o delitveni ekonomiji, ki jo organizira predstavništvo Evropske komisije, povedal evropski komisar Andrus Ansip iz Estonije.

Zakaj se zakonodaja ne prilagaja?

Minister za javno upravo Boris Koprivnkar je poudaril, da ni vprašanje, ali je sodelovalna ekonomija dobra ali slaba, dejstvo je, da je tu in da je ljudem všeč. "Mi politiki smo to področje dolžni urediti, ker ga ljudje želijo uporabljati, saj jim prinaša cenejše storitve in dodatno možnost za zaslužek," je dejal.

A nadaljeval : "Področje moramo urediti, a ne hitimo. Težko je urejati nekaj, česar ne razumemo. Mi znamo relativno dobro urejati klasični način življenja, na primer pridobivanje vozniškega dovoljenja ali prehod čez mejo, ko pridemo do digitalne plati, pa zaradi pomanjkanja znanja ne zmoremo. To je izziv vseh prihodnjih vlad in družb."

Kot ključni izziv je izpostavil zaščito delavca, potrošnika in tudi države. "Kje bo nekdo, ki uporablja naše ceste, dela pa za delodajalca s sedežem v tujini, plačeval davke?" 

Počivalšek: Delitvena ekonomija ne sme postati siva ekonomija

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je dejal, da bo država pri regulaciji zasledovala štiri cilje:

- enaki vstopni pogoji, kot jih imajo obstoječa podjetja,

- varstvo potrošnikov,

- spoštovanje davčne zakoodaje,

- zagotoviti sorazmerno davčno obremenitev.

Platforma za nudenje prevozov Uber prihod v Slovenijo pogojuje s spremembo zakona o prevozih v cestnem prometu. | Foto: Reuters Platforma za nudenje prevozov Uber prihod v Slovenijo pogojuje s spremembo zakona o prevozih v cestnem prometu. Foto: Reuters

Bo Uber dočakal zakonodajno podlago?

V Sloveniji je že nekaj let prisotna platforma za oddajanje sob v najem Airbnb, prihod napoveduje tudi velikan delitvene ekonomije na področju prevozov Uber. A to področje v Sloveniji še ni zakonsko urejeno. 

Večer je pred kratkim poročal, da naj bi ministrstvo za infrastrukturo zakonodajo, ki bo urejala pogoje za delovanje podjetja Uber, predstavilo do poletja. Ministra Petra Gašperšiča na današnji konferenci ni bilo, ostali sogovorniki pa o časovnici niso želeli govoriti.

Nerešljiva birokratska zanka

Lani pa je ministrstvo za gospodarstvo oblikovalo posebno skupino, ki naj bi poiskala primerne zakonske rešitve za bolj preprosto kratkoročno oddajo lastne nepremičnine prek Airbnb, a je delo končala brez epiloga. Skupina je sicer oblikovala nekaj zakonodajnih rešitev, a jih na koncu niso sprejeli. 

Kot nam je pojasnila vodja tržnega inšpektorata (Tirs) Andrejka Grlić (inšpektorat je bil eden od članov skupine), so na koncu predstavniki nekaterih resornih organov predlagali in pričakovali, da naj bi nadzorni organi z več nadzora uredili področje, kar pa po mnenju inšpektorice ni rešitev. Potrebna je sistemska rešitev, je dejala.

Konec lanskega leta je bila, kot so danes povedali predstavnii ministrstva, ustanovljena nova skupina, ki pa še analizira stanje.

Ne spreglejte