Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2011,
13.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 2. 2011, 13.36

7 let, 2 meseca

Kljub finančni krizi leta 2009 rast prodaje orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kljub finančni krizi je obseg sredstev, namenjenih za nakup orožja, leta 2009 narasel za osem odstotkov in sicer na 401 milijard dolarjev.

Na čelu orožarske industrije ostajata ZDA in EU. "Kljub nadaljevanju gospodarskega nazadovanja leta 2009 je skupna prodaja orožja ... stotih največjih orožarskih podjetij narasla za 14,8 milijarde dolarjev od leta 2008," so ugotovili na inštitutu Sipri. Kot so še dodali, se je prodaja orožja v primerjavi z letom 2008 povečala za osem odstotkov, v primerjavi z letom 2002 pa za 59 odstotkov.

Od stotih kar 45 podjetij s sedežem v ZDA Kot ugotavljajo v poročilu, na čelu orožarske industrije ostajajo podjetja s sedežem v ZDA. Od stotih največjih orožarskih podjetij s seznama je 45 podjetij s sedežem v ZDA, ta pa so izvedla 61,5 odstotkov orožarskih poslov leta 2009.

"Trošenje ameriške vlade za vojaško opremo in storitve je glavni dejavnik v porastu prodaje orožja ameriških orožarskih podjetij in podjetij, ki nudijo vojaške storitve, ter podjetij iz Zahodne Evrope, ki se opirajo na ameriški trg orožja in vojaških storitev," je poudarila strokovnjakinja na področju orožarske industrije Susan Jackson.

Na seznamu inštituta Sipri je med desetimi največjimi podjetij sedem ameriških. Na prvem mestu je podjetje Lockheed Martin, ki je leta 2009 prodalo za 33,4 milijarde dolarjev orožja in tako prehitelo britanski BAE Systems, ki je istega leta prodalo za 33,3 milijarde dolarjev orožja. Skupaj sta podjetji prodali 8,3 odstotka orožja, ki ga je prodalo sto največjih proizvajalcev.

V Evropi za 120 milijard dolarjev prodanega orožja Od stotih največjih orožarskih podjetij jih ima 33 sedež v Zahodni Evropi, skupaj pa so ta podjetja prodala za 120 milijard dolarjev orožja oziroma 30 odstotkov orožja, prodanega leta 2009. Britanskemu BAE na lestvici evropskih proizvajalcev sledi transevropska skupina EADS z za 15,9 milijardami dolarjev prodanega orožja oziroma štirimi odstotki leta 2009 prodanega orožja.

Kitajska v raziskavo ni bila vključena Podatki Sipri sicer ne vključujejo Kitajske in njene orožarske industrije. "Čeprav je znano, da je več kitajskih orožarskih podjetij dovolj velikih, da bi se uvrstile med prvih sto na lestvici Sipri, jih je na seznam nemogoče uvrstiti zaradi pomanjkanja primerljivih in dovolj natančnih podatkov," je poudarila Jacksonova.

Ne spreglejte