Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2013,
14.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercator cena

Sreda, 8. 5. 2013, 14.25

7 let, 2 meseca

Kdo gre, poleg Agrokorja, še v boj za Mercator?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kmalu na mizi zavezujoče ponudbe za nakup polovice Mercatorja. Bo prodan ali tudi v devetem poskusu ne?

Čez teden dni bo dokončno znano, kdo je "pravi" kandidat za nakup večinskega, skoraj 53-odstotnega deleža Mercatorja. Koliko potencialnih ponudnikov bo zares oddalo zavezujočo ponudbe, ostaja uganka. Da bodo ponudbe precej skromnejše od 221 evrov za delnico Mercatorja, kolikor je sredi leta 2011 ponujal Agrokor, je vsakomur že dolgo jasno (vrednost Mercatorjeve delnice na Ljubljanski borzi se je danes ustalila pri 112,60 evra). Zato je veliko špekulacij o tem, koliko bodo posamezni kandidati ponudili za prevzem Mercatorja. Najbrž pa za Mercatorjevo delnico ni mogoče pričakovati precej več kot 150 evrov. Pet ponudnikov je opravilo virtualni skrbni pregled Mercatorja Pretekli mesec končani virtualni skrbni pregled (data due diligence) Mercatorja naj bi po neuradnih informacijah opravilo kar pet kandidatov – trije zasebni finančni naložbeni skladi CVC Capital, Mid Europa in Bain Capital, stari Mercatorjev tekmec in prevzemnik hrvaški Agrokor, pa menda tudi poljski poslovnež Mariusz Świtalski, ki je v tekmo vskočil v zadnjem hipu, sicer pa je na Poljskem ustvaril in potem tudi prodal dve največji trgovski verigi, eno menda celo enemu od kandidatov za nakup najboljšega soseda – skladu Mid Europa.

Bo skrivnostni Poljak oddal zavezujočo ponudbo za Mercator? Prav zaradi menda resnega zanimanja poljskega poslovneža za Mercator naj bi konzorcij prodajalcev na čelu s Skupino Pivovarna Laško in finančnim svetovalcem pri prodaji, londonsko banko ING, podaljšal rok za oddajo zavezujočih ponudb, ki bi se prvotno moral izteči že aprila, podaljšan pa je do sredi tega meseca. Kljub temu nekateri blizu prodajnem konzorciju menijo, da vsaj skrivnostni Poljak ne bo oddal zavezujoče ponudbe za nakup več kot polovice Mercatorjevih delnic. V Skupini Pivovarna Laško, ki je lastnik skoraj četrtine Mercatorja, po besedah prvega moža Dušana Zorka pričakujejo čim več ponudb. Kar je najbrž prej želja kot realnost vodilne skupine konzorcija prodajalcev.

Čas ni zaveznik Mercatorja! Čas namreč ni zaveznik Mercatorja. Virtualni skrbni pregled najboljšega soseda je potencialnim ponudnikom najbrž razkril precej težko poslovno anamnezo, ki je zaradi lanskega poslovanja družbe in okoli 104 milijonov evrov izgube že kar strašljiva. Zato si torej "prodajalci" za delnico Mercatorja nikakor ne morejo obetati cenovne ponudbe niti blizu 221 evrov, kolikor je, kot že zapisano, ponujal Agrokor Ivice Todorića, ki je pred dnevi izjavil, da bodo zagotovo oddali ponudbo za Mercator. Če bo cena za Mercatorjevo delnico prenizka, potem ne bo prodan! Lahko pa se zgodi, da bi še deveti poskus prodaje Mercatorja padel v vodo. Cena oziroma višina ponudbe bo odločilna, kar je seveda še kako razumljivo ob kroničnem pomanjkanju denarja v podjetjih, ki prodajajo svoje deleže v Mercatorju. Če ponujena cena ne bo primerna, potem bo Mercator ostal sam z vsemi svojimi težavami v procesu prestrukturiranja, reorganizacije poslovanja in optimizacije števila zaposlenih, člani prodajnega konzorcija pa spet brez svežega denarja, ki bi ga iztržili s prodajo. In če se to zgodi, bo treba, kot je že večkrat dejal prvi nadzornik Mercatorja Matej Lahovnik, najboljšega soseda umakniti iz izložbenega okna in ga dokončno poslovno prestrukturirati in pripraviti na prihodnje izzive. Bruselj pa nas bo ob tem še naprej samo nezaupljivo opazoval...

Ne spreglejte