SiolNET. Posel danes Novice
3,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se je Jože Anderlič izvlekel iz finančnih težav

3,38

termometer

garažna hiša Kapitelj
Foto: Vid Ponikvar

Če je bil znani poslovnež še pred dobrim letom dni obupan in je na vse načine iskal finančne partnerje za svoje nepremičninske projekte, je danes povsem drugače.

Jože Anderlič se je v zadnjih mesecih z upniki dogovoril o ugodnejšem financiranju svojih naložb, s čimer se je izognil plačevanju visokih obresti na posojila.

Prav to naj bi bil po naših informacijah glavni razlog za njegov zadnji spor, ki smo ga na Siol.net razkrili danes.

Jože Anderlič ne da Kolizeja, sprl se je z Južnoafričani 

Poplačal stara in najel nova, ugodnejša posojila

Anderlič je 30. avgusta letos z Raiffeisenlandesbank na Dunaju podpisal kreditno pogodbo, je razvidno iz listin, s katerimi razpolagamo v uredništvu.

Jože Anderlič Foto: Matej Leskovšek Avstrijska banka mu je odobrila 10,7-milijonsko posojilo, ki zapade junija 2022, nanj pa bo plačeval ugodne obresti. Gre za 3-mesečni euribor z 2,45-odstotnim pribitkom.

V zameno je moral Anderlič zastaviti parkirno hišo Šentpeter, ki stoji ob UKC Ljubljana in v kateri je 472 parkirnih prostorov. Prvič je dovolil tudi vpis hipoteke na svojem osebnem premoženju, prestižni turistični kmetiji Posestvo Pule na Dolenjskem.

Kot kaže, se je s tem rešil 'dragega' 10-milijonskega posojila pri slovenski Unicredit banki, na katero je plačeval obresti v višini 3-mesečnega euribora s 5,75-odstotnim pribitkom.

Spomladi letos je predčasno poplačal tudi finančni lizing za Hotel Mons v Ljubljani.

Nato je nanj hipoteko vpisala Nova Ljubljanska banka (NLB), ki je Anderličevemu podjetju Hotel Mons odobrila 8-milijonsko posojilo, ki zapade leta 2031 in na katero mora plačevati 3-mesečni euribor z 2,7-odstotnim pribitkom.

Prodal parkirne hiše …

V letu dni pred tem je Anderlič, kot smo razkrivali na Siol.net, iskal (in tudi našel) finančne partnerje, ki bi jim prodal dele svojega nekdaj mogočnega poslovnega imperija.

Najprej so bile na vrsti parkirne hiše Trdinova, Meksiko, Kapitelj in Šentpeter, ki so že dolgo tarča kritik zaradi drage parkirnine. So na strateško pomembnih lokacijah, na primer ob UKC Ljubljana, kjer je dotok pacientov stalen, tako da kljub visokim cenam nimajo težav z zasedenostjo.

Rušenje Kolizeja. Rušenje Kolizeja. Foto: Matjaž Rušt V začetku lanskega leta je parkirno hišo Trdinova, največjo v Ljubljani, za nekaj več kot 14 milijonov evrov prodal Pokojninski družbi A in jo vzel nazaj v najem za deset let.

Lani poleti je prodal še parkirno hišo Kapitelj, ki stoji neposredno ob ljubljanski pravni fakulteti in v bližini mestne tržnice, konec lanskega leta pa še parkirno hišo Meksiko v neposredni bližini UKC Ljubljana.

V obeh primerih je bila kupec avstrijska skupina List Group, ki se ukvarja z nepremičninsko dejavnostjo. Upravlja več hotelov po Avstriji in kar 90 parkirnih hiš v regiji.

Zadnjo parkirno hišo Šentpeter je Anderlič za zdaj zadržal. Tudi parkirne hiše, ki jih je prodal, še naprej upravlja, tako da se prihodki od parkirnin stekajo v njegove roke.

… zemljišče v Ljubljani …

Julija lani je našel tudi rešitev za nasedli projekt v središču Ljubljane.

S skladom Greenbay v lasti južnoafriškega bogataša Desa de Beera je sklenil dogovor, po katerem bi ta zagotovil denar, Anderlič pa bi poskrbel za gradnjo projekta na ključ.

Kolizej, Jože Anderlič Foto: Bor Slana Pred njimi naj bi bil v igri za odkup poslovnež in eden najpremožnejših Hrvatov Enver Moralić. Ta je pri nas že lastnik kemične tovarne Kemiplas iz Dekanov, ki je leta 2011 prenehala z ekološko sporno proizvodnjo.

Pravočasno se je Anderlič znebil tudi podjetja Sepire, ki je imelo za več kot tri milijone evrov neporavnanih dolgov do države in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Tik preden je to končalo v stečaju, ga je prodal Mykhailu Fedorivu iz Ukrajine. Okoliščine prodaje nakazujejo na to, da je šlo za slamnatega kupca.

Vzporedno je Anderlič zdravi del svojega imperija, med drugim upravljanje parkirnih hiš, selil na Kranjsko stavbno družbo (danes imenovana Reitenburg), ki je skupaj s posli prevzela tudi zgodovino, reference in spletno stran Kranjske investicijske družbe (KID).

Anderlič je KID za en evro prodal tesnemu sodelavcu Gregorju Rigaču, podjetje pa ima še danes blokirane račune.

… in se lotil megaprojekta na Dunaju

Vse to je Anderliču omogočilo nov začetek. Na Siol.net smo razkrili, da se je letos lotil svojega največjega načrta doslej, nepremičninski megaprojekt v središču Dunaja.

Eden od stolpičev na obrežju Donave, ki ga je kupilo podjetje Jožeta Anderliča. Eden od stolpičev na obrežju Donave, ki ga je kupilo podjetje Jožeta Anderliča. Foto: Google Kupil je 14.380 kvadratnih metrov velik poslovni kompleks, ki leži severno od središča Dunaja, tik ob enem od krakov Donave. V več stolpičih domujejo številne trgovine in nekatere ugledne multinacionalke, na primer operater A1 in Anglo-Irish Bank.

Dosedanjemu lastniku, nepremičninskemu podjetju Deka Immobilien, ki je v lasti Sparkasse, naj bi skupaj s stroški odštel kar 87 milijonov evrov.

Kot je razvidno iz dokumentov, je Anderlič denar našel na dveh naslovih. 47 milijonov naj bi si izposodil pri bankah, 40 milijonov evrov pa je prišlo iz Liechtensteina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin