Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
7.46

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Perutnina Ptuj ATVP Slovenska industrija jekla Roman Glaser

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 7.46

4 leta, 9 mesecev

Kaj razkrivajo opcijske pogodbe menedžerjev Perutnine Ptuj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Agencija za trg vrednostnih papirjev preiskuje posle z opcijskimi pogodbami med vodilnimi iz Perutnine Ptuj in njenim prihodnjim večinskim lastnikom Slovensko industrijo jekla.

Kot v Dnevniku pišeta novinarja Primož Cirman in Vesna Vuković, so opcijske pogodbe ključ do obvladovanja Perutnine Ptuj. Z njimi so se štirje člani uprave ptujske Perutnine, Roman Glaser, Nada Krajnc, Tone Čeh in Milan Čuš, z novim prihodnjim solastnikom, družbo Slovenska industrija jekla (SIJ), dogovorili o prodajni opciji za njihov več kot 56-odstotni delež v menedžerskem holdingu PMP. Ta obvladuje desetino delnic Perutnine.

Ko bodo ruski večinski lastniki SIJ s 40-milijonsko dokapitalizacijo uradno postali 45-odstotni lastniki Perutnine, bodo z obvladovanjem holdinga PMP v ptujski družbi postali več kot polovični lastniki. Ker SIJ o tem ni obvestil Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), bi ta lahko izrekla od 50 tisoč do 150 tisoč evrov globe.

Glaserju 1,2 milijona evrov, Kranjčevi in Čehu pa milijon evrov Pogodbe med SIJ in vodilnimi menedžerji Perutnine vsebujejo pomemben odložni pogoj, piše Dnevnik. Veljajo le, če bodo v SIJ do 15. novembra ptujsko družbo dokapitalizirali v vrednosti 40 milijonov evrov. V tem primeru bo vodilna četverica deležna bogate nagrade. SIJ bo za vsako delnico holdinga PMP odštela 100 evrov. To bi predsedniku uprave Perutnine Glaserju prineslo 1,2 milijona evrov, Kranjčevi in Čehu milijon evrov, Čušu pa 800 tisoč evrov.

To je po pisanju Dnevnika tudi odgovor na vprašanje, zakaj je Glaserjeva ekipa vztrajala pri zaprti dokapitalizaciji Rusov. Za vstop v največjo perutninsko družbo so se namreč zanimali tudi drugi, med njimi ukrajinski prehrambni velikan MHP, ki bi za delnico Perutnine morda ponudil več.

Ne spreglejte