Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
11. 12. 2014,
15.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 11. 12. 2014, 15.38

7 let, 2 meseca

Izbirate novega dobavitelja elektrike? Poglejte, kateri je najcenejši.

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Številne akcijske ponudbe dobaviteljev električne energije med potrošniki povzročajo zmedo, katerega izbrati. Pogledali smo, katere so trenutno najugodnejše in kje so pasti.

S popolno sprostitvijo trga električne energije v Sloveniji smo potrošniki dobili večjo možnost izbire dobaviteljev, s tem pa tudi kopico težav, kako izbrati najugodnejšega. Preprostega recepta za izbiro najcenejšega namreč ni, za pravilno odločitev se je treba v izračun poglobiti. Primerjava zgolj po dejanski porabi namreč zaradi različnih akcijskih pristopov dobaviteljev ni ustrezna. Nekateri novim naročnikom prvi mesec vezave ponujajo elektriko brezplačno, drugi dobroimetje, tretji si lahko račun znižajo s točkami zvestobe …

Devet ponudnikov električne energije si skuša s številnimi akcijskimi ponudbami odrezati čim večji kos pogače. Ko se je v igro vmešala še Zveza potrošnikov Slovenije, ki je v akciji Zamenjaj in prihrani obljubljala najcenejšo izbiro električne energije, so ponudniki začeli intenzivno oglaševati nove ponudbe. Z njimi potrošnike vabijo k sebi oziroma jih prepričujejo, naj jim ostanejo zvesti. Konkurenčnost je torej pripomogla k nižjim cenam, najbolj izgubljajo prav tisti potrošniki, ki še nikoli niso zamenjali dobavitelja in že leta vztrajajo pri rednih ponudbah.

Pozornost pri vezavi za več let ni odveč A potrošniška organizacija opozarja, da je treba biti pri izbiri skrajno previden. Nekateri dobavitelji se zgolj zavežejo, da obstoječih cen v času vezave ne bodo dvigovali, in potrošnikom jamčijo zaklenjene cene od enega do treh let. Če boste v prihodnosti zase našli ugodnejšo ponudbo, boste ob morebitni prekinitvi plačali pogodbeno kazen.

Spet drugi v svoje akcijske ponudbe vključujejo razne pavšalne stroške poslovanja, ki lahko končno ponudbo podražijo. Pogosto se tudi zgodi, da dobavitelji potrošnikom sploh ne ponujajo nižjih cen, temveč jim obljubljajo dodatne storitve in ugodne nakupe različnih izdelkov. Končno ceno energije si lahko pri nekaterih ponudnikih potrošniki zmanjšajo tudi s paketno ponudbo plina in elektrike skupaj.

Zamenjava dobavitelja je preprosta Pri vseh teh pasteh pa velja opozoriti, da novi dobavitelj ne more niti izboljšati niti poslabšati kakovosti električne energije. Pri zamenjavi dobavitelja tudi ni potreben fizičen poseg na domu. Po podpisani pogodbi podjetje, ki skrbi za omrežje, pridobi zadnje stanje števca zaradi poračuna. S prejšnjim dobaviteljem pa vse uredi vaš novi dobavitelj. Zamenjava dobavitelja je urejena najpozneje v treh tednih.

Kako torej izbrati najugodnejšega? Na spletni strani varčuj24.si, ki je neodvisna od ponudnikov električne energije, so izdelali primerjalnik ponudb med devetimi dobavitelji ter njihovimi rednimi in akcijskimi ponudbami. Ta omogoča izračun porabe električne energije glede na število oseb v gospodinjstvu, natančnejši izračun pa dobimo z vnosom dejanske porabe. Izbirati je mogoče med dvotarifnimi in enotarifnimi števci električne energije.

Štiričlanska družina lahko na leto privarčuje najmanj 40 evrov Izračun letnih stroškov električne energije smo naredili za štiričlansko gospodinjstvo, ki po podatkih agencije za energijo v povprečju porabi 5.100 kilovatnih ur elektrike. Prav tako je v našem izračunu upoštevana uporaba dvotarifnih števcev, ki merijo porabo male in velike tarife. Ti so vgrajeni v večini gospodinjstev. Letni strošek je seštevek same cene električne energije, uporabe omrežja in prispevkov državi. Vsak od teh na položnicah zavzema okoli tretjino končnega zneska.

In kakšni so rezultati? Na licitaciji dosežena cena ZPS za 38 tisoč prijavljenih potrošnikov je nedvomno zelo konkurenčna. V našem izračunu je bila njihova cena enaka najcenejšima dobaviteljema Elektro Celje Energija in Elektro Gorenjska in je znašala 664 evrov oziroma okoli 55 evrov mesečno. Za najdražjega dobavitelja v naši primerjavi se je z letnim stroškom 704 evrov izkazalo podjetje Elektro Ljubljana. Njegov najugodnejši akcijski paket je za šest odstotkov dražji od najcenejšega, najdražji redni paket pa 18 odstotkov.

Na trgu tudi cenejše ponudbe od ZPS Na trgu sicer ostajajo še cenejše ponudbe, kot je na primer ponudba s strani ZPS, ki v primeru nizke porabe in enotarifnega števca omogočajo večje prihranke. Tako na primer Petrol novim naročnikom z enotarifnimi števci ponuja cenejšo tarifo od ZPS. Prav tako je njihova ponudba ugodnejša za tiste, ki razmišljajo o paketni ponudbi za elektriko in plin. Obstoječi potrošniki njihove energije pa si lahko z zlatimi točkami iz programa zvestobe prve štiri mesece leta račun znižajo za do 15 odstotkov.

Ne spreglejte