SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ECB ohranila rekordno nizko obrestno mero

3

termometer

 | Foto:
Svet Evropske centralne banke (ECB) ni spremenil ključne obrestne mere za območje evra, ki tako od lanskega novembra vztraja na rekordno nizki ravni 0,25 odstotka.

Analitiki so možnost novega znižanja sicer še pred časom napovedovali, a so zadnje objave podatkov o inflaciji in gospodarski dejavnosti nekoliko zmanjšale potrebo po pocenitvi denarja.

Nespremenjena pri 0,75 odstotka ostaja tudi obrestna mera za mejno posojanje, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti pa kljub stalnim ugibanjem o njenem znižanju v negativno območje ostaja pri nič odstotkih.

Guvernerji nacionalnih centralnih bank in člani izvršilnega odbora ECB so imeli na mizi tudi nove napovedi ECB glede gospodarske rasti in inflacije za letos in prihodnji dve leti. Predsednik ECB Mario Draghi jih bo predstavil na novinarski konferenci po seji sveta.

Nadaljevanje nizke inflacije lahko prinese spremembo politike Če bodo napovedi za 2015 in 2016 kazale na nadaljevanje zelo nizke inflacije, bi se v Frankfurtu po mnenju analitikov vendarle lahko odločili za spremembo denarne politike.

Države območja evra so sicer po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat februarja na letni ravni zabeležile 0,8-odstotno inflacijo, kolikor je znašala tudi januarja. Trend padanja inflacije se je tako vsaj začasno ustavil, a ta ostaja precej pod srednjeročnim ciljem ECB, to je inflacija blizu, a malo pod dvema odstotkoma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin