SiolNET. Posel danes Novice
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dosežen dogovor glede delavcev v Cimosu Kinematiki

0,02

termometer

 | Foto: Vid Ponikvar
Foto: Vid Ponikvar

Vodstvo Cimosa in sindikati so na današnjem nadaljevanju pogajanj dosegli dogovor, na podlagi katerega bo delodajalec izpeljal program presežnih delavcev v Cimosovi hčerinski družbi Cimos Kinematika, je potrdil sindikalist Sašo Ristič. O številkah ni želel govoriti, bodo pa te nižje, kot se je govorilo v javnosti, je zatrdil.

V Cimosu so se sredi junija odločili, da del proizvodnih programov Cimosa Kinematike prenesejo na matično podjetje in prezaposlijo okoli dve tretjini od 150 zaposlenih, preostale dejavnosti Cimosa Kinematike pa likvidirajo.

''Pogajanja so bila trda''

Kot je pojasnil generalni sekretar sindikata SKEI za regijo Ristič, je sicer pravica delodajalca, da se odloči za takšno potezo, a prvotno predviden obseg odpuščenih je bil za sindikat prehud. Po doseženem dogovoru bo zdaj večina delavcev "rešena", za preostale pa so izpogajali večje pravice, kot bi jim sicer pripadle v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo.

Cimos Posel danes V koprskem Cimosu odpustili 40 delavcev

"Pogajanja so bila trda in mukotrpna," je še ocenil sindikalist, pri čemer so sami za delavce izpogajali toliko, kot je bilo mogoče pričakovati. Kakšne bodo končne številke, bo po Rističevih napovedih sicer jasno med likvidacijo Kinematike proti koncu avgusta ali v septembru.

Zagotovili, da bodo spoštovali zakonske obveznosti

Iz Cimosa so ob najavi prenosa dela dejavnosti na matično družbo navedli, da bo matično podjetje prevzelo proizvodne programe za kupce Audija, Aston Martina in Knorr Bremsa, vsem približno 100 prenesenim delavcem pa bo zagotovljena kontinuiteta pravic iz delovnega razmerja v skladu z zakonom. Preostali proizvodni programi in dejavnosti Cimosa Kinematike so medtem v fazi likvidacije, družba pa zagotavlja, da bo v zvezi s tem spoštovala vse zakonske in pogodbene obveznosti.

Novi italijanski lastniki Cimosa so družbo Cimos Kinematika ustanovili lani jeseni in nanjo prezaposlili 200 delavcev v proizvodnem programu kinematika, nato pa za ta program začeli iskati kupca. Gre sicer za osrednji proizvodni del koprske Cimosove tovarne, saj je poleg razvojnega oddelka kinematika edini proizvodni del skupine Cimos na koprski lokaciji.

Ristič je danes sicer ponovno opozoril, da gre pri teh delavcih za strokovne kadre, zato bi bilo njihovo odpuščanje problematično tudi z vidika dolgoročnega zagotavljanja ustreznih kadrov.

Cimos Posel danes Zakaj so kupili Cimos? Ker stavijo na hibridna vozila. #intervju Cimos Posel danes Cimos ima naročila, a odpušča delavce #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin