Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2018,
13.24

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Nemčija Slovenija Borut Pahor SBC

Ponedeljek, 15. 1. 2018, 13.24

6 let, 3 mesece

Batagelj in Pahor: Nemčija je pomembna partnerica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
pahor batagelj | Foto STAfoto

Foto: STAfoto

Nemčija je izjemno pomembna partnerica Slovenije, pri čemer ima gospodarsko sodelovanje poseben pomen, sta ob odprtju foruma Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) poudarila njegov predsednik Marjan Batagelj in predsednik republike Borut Pahor.

Kot je v uvodnem nagovoru spomnil Batagelj, je 15. januar datum posebnega pomena, saj je tega dne leta 1992 Nemčija uradno priznala Slovenijo kot neodvisno državo. Slovenska podjetja so po njegovih besedah takrat že kazala uspehe, čeprav v težjih razmerah kot danes.

Nemčija zgled za Slovenijo

Nemčija je po Batageljevih besedah zgled tega, kaj lahko naredijo mala in srednja podjetja. Partnerstvu z BVMW, s katerim bodo na današnjem forumu podpisali sporazum o sodelovanju, tako v SBC pripisujejo velik pomen in vpliv.

Obletnico nemškega priznanja Slovenije je v nagovoru izpostavil tudi predsednik republike Pahor, ki je poudaril, da je Nemčija pri priznanju samostojnosti Slovenije odigrala nenadomestljivo vlogo, ne da bi kadarkoli pozneje za to zahtevala karkoli v zameno.

pahor batagelj | Foto: STAfoto Foto: STAfoto

Slovenska poslovna skupnost je imela po Pahorjevih besedah veliko priložnosti v Nemčiji že pred osamosvojitvijo, sodelovanje pa se je nato le še krepilo. Njegov novi višji svetovalec France Arhar ga je, kot je dejal predsednik, pri pripravi današnjega govora spomnil, da je sindikat nemških bank Sloveniji leta 1993 odobril prvo posojilo. "Brez nekega zaupanja na čisto človeški, poslovni in državni ravni to takrat verjetno ne bi bilo mogoče," je poudaril.

SBC kot most med državo in sindikati

Klub si po Batageljevih besedah želi postati most med državo, državnimi uradniki in sindikati. "Mi smo tisti, ki hočemo s svojim delovanjem narediti tudi boljšo in hitreje razvijajočo se družbo," je poudaril in kot pomemben vidik moči SBC izpostavil nepolitičnost delovanja članov kluba.

"To je ta naša moč, ki jo moramo ohraniti, da bomo politično korektni do vsake oblasti in vsake vlade. Če to izgubimo, nas ne bodo več poslušali. Pogum bomo kazali s tem, da bomo zavestno hoteli spreminjati družbo na bolje, modrost pa s tem, da bodo naša podjetja vedno najboljša," je dejal Batagelj.

Znižanje davkov na predkrizno raven

Ob tem se je zavzel za izboljšanje slovenskega poslovnega okolja, med drugim z znižanjem davkov, ki bi se morali po njegovih besedah vrniti na predkrizno raven. "To je naše sporočilo, ki ga znamo argumentirati," je poudaril in izrazil željo, da bi politične stranke njihove zahteve vključile v svoje programe. Predstavniki politike so sicer prisotni na forumu.

pahor batagelj | Foto: STAfoto Foto: STAfoto

Nov zagon za nemško-slovensko sodelovanje

Podpis sporazuma ima po Pahorjevih besedah velik pomen, saj bo dal nemško-slovenskemu sodelovanju nov zagon. Dragocen pa ni le v poslovnem smislu, temveč predstavlja tudi podlago za prenos vrednostnih vzorcev, ki so zelo pomembni za prihodnji razvoj države, je še dejal.

Na prvem panelu v sklopu foruma bi moral udeležence nagovoriti predsednik BVMW Mario Ohoven, ki pa je zaradi sestanka predsednikov nemških gospodarskih združenj z nemškimi ministri svojo udeležbo odpovedal. Zbrane je tako pozdravil član uprave združenja Jochen Leonhardt.

Ne spreglejte