SiolNET. Posel danes Novice
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Banka Slovenije znižala napoved gospodarske rasti

0,04

termometer

Banka Slovenije
Foto: STA

Banka Slovenija je napoved rasti BDP za letos znižala s 3,2 odstotka na 2,6 odstotka. Gospodarska rast bo naslednje leto znašala 2,5 odstotka, na podobnih ravneh pa naj bi se gibala tudi v letih 2021 in 2022.

Banka Slovenije je še maja letos Sloveniji napovedovala 3,2-odstotno gospodarsko rast, tokratna napoved pa je 0,6-odstotne točke nižja.

Glavno gonilo gospodarske rasti bo ob sicer solidni rasti izvoza predstavljajo domače povpraševanje. Rast gospodarske aktivnosti bo še naprej presegala povprečno rast v evrskem območju, s čimer se bo nadaljevalo dohitevanje najrazvitejših članic, so sporočili iz Banke Slovenije.

Inflacija okoli dvoodstotna

Na trgu dela se ob pomanjkanju ustrezne delovne sile vse bolj kažejo strukturna neskladja. Inflacija se bo gibala na ravni okoli dveh odstotkov, kažejo ključne ugotovitve publikacije Napovedi gospodarskih gibanj, ki so jo pripravili na Banki Slovenije.

V njej opozarjajo tudi na tveganja, ki ostajajo izrazita in lahko ob uresničitvi pomembneje vplivajo na makroekonomska gibanja v napovednem obdobju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin