Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 3. 2018,
17.47

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

premoženje banka denar

Ponedeljek, 5. 3. 2018, 17.47

6 let, 1 mesec

Bančništvo v senci vredno 45 tisoč milijard dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
dolarji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Globalni sektor t.i. bančništva v senci je bil konec leta 2016 vreden okoli 45.200 milijard dolarjev. Poročilo Odbora za finančno stabilnost (FSB) kaže, da se je v omenjenem letu v 29 jurisdikcijah, ki skupno ustvarijo več kot 80 odstotkov globalnega BDP, ta sektor okrepil za 7,6 odstotka.

Termin bančništvo v senci se po definiciji FSB nanaša na institucije brez bančne licence, ki posredujejo posojila, a delujejo v manj reguliranem okolju kot banke.

Rast v letu 2016 so ustvarjale predvsem entitete za kolektivna vlaganja, kot so npr. investicijski skladi. Ta del sektorja je v 2016 porasel za 11 odstotkov na ocenjeno vrednost 32.300 milijard dolarjev.

Luksemburg takoj za Kitajsko

Redno letno poročilo institucije je prvič zajelo tudi Luksemburg. V njem strokovnjaki ugotavljajo, da vrednost bančništva v senci predstavlja 13 odstotkov celotnega premoženja v finančnem sistemu v raziskavo zajetih držav. Kitajska je prispevala 7000 milijard, Luksemburg pa 3200 milijard dolarjev.

FSB je ob tem poudaril, da je posojilna aktivnost nebančnih institucij, če je primerno upravljana, pomembna alternativa bančnim posojilom, ki spodbuja gospodarsko aktivnost. A izkušnje iz finančne krize 2007-09 so pokazale, da lahko te institucije ustvarijo tudi velika tveganja za finančno stabilnost.

FSB s sedežem v Švici, ki skupini G20 svetuje o upravljanju globalnega finančnega sistema, je nastal po finančni krizi. Institucijo vodi guverner britanske centralne banke Bank of England Mark Carney.

Po stari definiciji bančništva v senci po FSB - ta vključuje vse finančne institucije razen centralnih bank, bank, zavarovalnic, pokojninskih skladov, javnih finančnih institucij ter izvajalcev pomožnih finančnih dejavnosti - je vrednost tega sektorja konec leta znašala 99.000 milijard dolarjev, kar je 30 odstotkov globalnega finančnega sistema.

Ne spreglejte