SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

AIK banka do deleža v Gorenjski banki

0

termometer

 | Foto:
Srbska banka AIK, ki je v lasti Miodraga Kostića, je v dokapitalizaciji Gorenjske banke prišla do nekaj manj kot 14-odstotnega deleža.

Slabih 95 odstotkov novih delnic Gorenjske banke je dobil v roke srbski poslovnež Miodrag Kostić. Njegova AIK Banka (del skupine MK Group) je z vložkom, visokim nekaj več kot 12 milijonov evrov, prišla do slabih 14 odstotkov slovenske banke s sedežem v Kranju, v Dnevniku piše Jan Bratanič.

AIK banka bo tako že na naslednji skupščini Gorenjske banke lahko imela okoli 10 odstotkov glasovalnih pravic, Da bi pridobila nekaj manj kot 14 odstotkov glasovalnih pravic, kolikor bi ji jih moralo pripadati glede na pridobljen delež, pa bo potrebovala soglasje Banke Slovenije. Bo pa na naslednjih skupščinah banke igrala pomembno vlogo, saj je Banka Slovenije lani Savi odvzela glasovalne pravice zaradi bojazni, da bi želela vplivati na odločitve enega največjih upnikov v prisilni poravnavi.

V Dnevniku ob tem poudarjajo, da se lahko odločitev Kostića za vstop v lastništvo Gorenjske banke razume tudi kot prvi korak do cilja postati večinski lastnik slovenske banke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin