Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 5. 2017,
14.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

2

Natisni članek

zaposlitev razgovor Moja služba

Sobota, 6. 5. 2017, 14.22

6 let, 6 mesecev

VPRAŠANJA NA RAZGOVORU ZA SLUŽBO

Bodoči šef me je vprašal, katera žival sem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

2

Lev, živalski vrt | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Če na razgovoru za službo dobite vprašanje, katera žival bi bili ali s katero zgodovinsko osebnostjo bi večerjali, tega nikar ne razumite narobe. Vaš potencialni delodajalec želi le izvedeti, kakšen je vaš pogled na svet in kako bi se vključili v ekipo sodelavcev. 

Ne samo v ZDA, tudi v Sloveniji se delodajalci in kadroviki v zadnjih letih na razgovorih za službo odločajo za nekoliko manj običajna vprašanja. Naj vas torej ne preseneti, če boste na razgovoru dobili vprašanje, katera žival bi bili. A kako odgovoriti na to in, kar je še pomembneje, zakaj vam je vaš potencialni delodajalec sploh postavil to vprašanje?

Na razgovor se lahko dobro pripravimo ...

Nina Ivančič, psihologinja in raziskovalka v kadrovski agenciji Competo, pravi, da se lahko kandidati za delovno mesto na zaposlitveni razgovor dobro pripravijo, saj na to temo obstaja veliko izobraževanj, tipična vprašanja z razgovorov pa je mogoče zlahka poiskati tudi med brskanjem po spletu. To se ji zdi dobro, saj se med šolanjem ne učimo upravljanja osebnega vtisa ali pojasnjevanja osebnostnih lastnosti in dosežkov.

... a nekatera vprašanja nas lahko kljub temu presenetijo

Nekateri kandidati prihajajo na razgovor z vnaprej pripravljenimi odgovori, ki morda niso pristni in skladni s tem, kakršni so v resnici, opozarja Nina Ivančič, psihologinja in raziskovalka v kadrovski agenciji Competo. | Foto: Competo Nekateri kandidati prihajajo na razgovor z vnaprej pripravljenimi odgovori, ki morda niso pristni in skladni s tem, kakršni so v resnici, opozarja Nina Ivančič, psihologinja in raziskovalka v kadrovski agenciji Competo. Foto: Competo "Vendar nekateri kandidati prihajajo na razgovor z vnaprej pripravljenimi odgovori, ki morda niso pristni in skladni s tem, kakršni so v resnici. Pozoren opazovalec lahko na primer opazi, da se neverbalna in verbalna komunikacija sogovornika ne ujemata. Sogovornik lahko razlaga, da je spontana in kreativna oseba, ki odlično prenaša stres, sedi pa pretirano vzravnano in se do konca razgovora komaj premakne," dodaja.

Zakaj smo dobili to vprašanje?

Kot meni naša sogovornica, delodajalci oziroma kadroviki z nenavadnimi vprašanji običajno preverjajo, kako se oseba znajde v nepričakovanem položaju.

"Pogosto je bolj kot vsebina pomembna obrazložitev. Odgovora se je treba domisliti v tistem hipu. Naše misli so zaposlene z iskanjem odgovora in ne utegnejo vzdrževati maske, ki smo si jo morda nadeli za razgovor," pojasnjuje. 

Vprašanje, kot je, s katero zgodovinsko osebnostjo bi večerjali, če bi lahko izbrali kogarkoli, in zakaj, veliko pove o osebi. Izvemo, kaj osebo zanima, o čem bere, razmišlja, kakšni so njeni pogledi na svet. To niso nepomembne vsebine, saj s svojimi sodelavci preživimo polovico budnega dne.

Na nenavadna vprašanja se težko pripravimo, nam je povedala Ivančičeva. Po njenih besedah se je dobro pred razgovorom čim bolj sprostiti ter priti pravočasno, da nam morebitno zamujanje in iskanje parkirnega prostora ne bi povzročilo dodatnega stresa. Če odgovarjamo iskreno in v skladu s tem, kako razmišljamo, ne tako, kot mislimo, da je prav, bodo tudi odgovori na tovrstna vprašanja stekli.


Preberite še:

Zakaj ste zapustili prejšnjo službo? #KadrovskiNasvet

Vprašanje, ki bi ga morali na razgovoru za službo prepovedati


Če odgovarjamo iskreno in v skladu s tem, kako razmišljamo, ne tako, kot mislimo, da je prav, bodo tudi odgovori na nenavadna vprašanja stekli, meni Nina Ivančič, psihologinja in raziskovalka v kadrovski agenciji Competo. | Foto: Thinkstock Če odgovarjamo iskreno in v skladu s tem, kako razmišljamo, ne tako, kot mislimo, da je prav, bodo tudi odgovori na nenavadna vprašanja stekli, meni Nina Ivančič, psihologinja in raziskovalka v kadrovski agenciji Competo. Foto: Thinkstock

Kot je dodala, na razgovoru kandidate sprašujejo o njihovi karierni poti, o izkušnjah in kompetencah. Tudi pri bolj običajnih vprašanjih kandidati razkrivajo svoje osebnostne lastnosti; kako se odzivajo v konfliktnih okoliščinah, kakšno delo jih motivira, kako se prilagajajo na spremembe ...

Vsaka zavrnitev ni nujno slaba. Zakaj?

Vedno več podjetij se po njenih besed odloča v selekcijski proces vključiti psihološka testiranja, saj jih zanima, kakšni so kandidati. "Ni pomembna le skladnost med znanjem, izkušnjami kandidata in delovnim mestom, temveč tudi njegova skladnost s kulturo organizacije in skladnost z ožjim krogom sodelavcev. Oseba ima lahko vse potrebno znanje in izkušnje za opravljanje nekega dela, a če se v nekem okolju ne počuti dobro, svojih potencialov najverjetneje ne bo izražala. Na morebitno zavrnitev tako lahko pogledamo tudi s pozitivne plati – morda delodajalec ni bil pravi za nas, saj nam tisto okolje ne bi ustrezalo in bi težko razvijali svoje potenciale," dodaja.

Kako bi odgovorili na vprašanje, katera žival bi bili?

  • Lev
    37,56 %
    166 glasov
  • Kača
    2,04 %
    9 glasov
  • Pes
    14,93 %
    66 glasov
  • Mačka
    12,90 %
    57 glasov
  • Zmaj
    7,47 %
    33 glasov
  • Lenivec
    5,20 %
    23 glasov
  • Hrček
    2,04 %
    9 glasov
  • Riba
    5,20 %
    23 glasov
  • Koala
    3,85 %
    17 glasov
  • Kako prosim? To vprašanje pa res ni primerno na razgovoru za službo!
    8,82 %
    39 glasov
Oddanih 442 glasov
Niste prepričani, kako bi na razgovoru za službo odgovorili na zastavljeno vprašanje? Imate težave v službi, pa ne veste, kako bi jih rešili? Dovolite, da vam pomagamo. Svoje vprašanje pošljite na rok.atelsek@tsmedia.si, mi pa bomo s strokovnjaki poiskali najboljšo rešitev.
Ne spreglejte