Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 4. 2017,
12.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

delo razgovor Moja služba

Sobota, 22. 4. 2017, 12.07

6 let, 6 mesecev

VPRAŠANJA NA RAZGOVORU ZA SLUŽBO

Zakaj ste zapustili prejšnjo službo? #KadrovskiNasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
služba odpoved | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Morda ste v prejšnji službi dali odpoved, ker vas je šef nadiral, vas poniževal in vam ni dovolil misliti z lastno glavo. A na razgovoru za službo novemu delodajalcu nikar ne tarnajte, kaj vse hudega ste morali preživeti v stari službi. Preberite si, kako morate odgovoriti na vprašanje, zakaj ste na prejšnjem delovnem mestu dali odpoved. 

Generacije, ki so v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja končale izobraževanje, so si po koncu šolanja poiskale službo in na teh delovnih mestih večinoma vztrajajo še danes. S prihodom generacije milenijcev, torej tistih, ki so se rodili med letoma 1980 in 2000, pa so se stvari precej obrnile.

Zakaj so milenijci drugačni?

Iskalci zaposlitve se danes zavedajo, da služba v podjetju, ki so jo pravkar dobili, ne bo zadnja. Velika večina mladih bo namreč vsakih nekaj let zamenjala podjetje, nemalo posameznikov pa bo večkrat povsem spremenilo tudi poklic. Razloge za to je treba iskati v novih izzivih, ki jih iščejo mladi, v želji po spremembi delovnega okolja in tudi v sistemu, ki je v zadnjih letih dovolil prekarne oblike zaposlitve.

Da govorimo slabo o nekdanjih nadrejenih, sodelavcih ali podjetju, absolutno ni primerno, meni Laura Smrekar, partnerica v kadrovski agenciji Competo. | Foto: Da govorimo slabo o nekdanjih nadrejenih, sodelavcih ali podjetju, absolutno ni primerno, meni Laura Smrekar, partnerica v kadrovski agenciji Competo. Ne bodite jezni na svojega nekdanjega šefa

Na razgovoru za službo bodo zato predvsem mladi, ki pogosto zamenjajo službo, naleteli na vprašanje, zakaj so zapustili prejšnjo službo.

In kako naj odgovorijo na to vprašanje?

Laura Smrekar, partnerica v kadrovski agenciji Competo, pravi, da je pomembno, da razumemo, zakaj delodajalci iščejo odgovor na to vprašanje. "Ne gre za to, da bi nas postavili v nelagoden položaj, temveč, da nas bolje razumejo in spoznajo," odgovarja.

Kot pravi, v življenjepisu vedno navedemo le podatke in nanizamo pretekle delodajalce po vrstnem redu, razgovor pa je priložnost, ko se lahko podrobneje dotaknemo tudi dejavnikov in razlogov, ki so privedli do zamenjav.

Bodimo pozitivni, iskreni in tudi korektni do svojih preteklih delodajalcev. Tudi če smo iz podjetja odšli s slabim priokusom, zaposlitveni razgovor ni prostor, kjer bi izražali svojo jezo ali razočaranje. Da govorimo slabo o nekdanjih nadrejenih, sodelavcih ali podjetju, ni primerno. Če smo imeli na primer slabe odnose z nadrejenim ali sodelavci, lahko odgovor zapeljemo v smer, da se je sčasoma večal razkorak med vrednotami družbe in vašimi ali kulturo podjetja. In da iščete izziv, kjer bi vaše vrednote (te poudarite) našle svoje pravo mesto. Če niste imeli dobrega nadrejenega, lahko odgovorite, da ste prišli do točke v karieri, ko si nad seboj želite dobrega mentorja, coacha, ki bo znal kar najbolj razvijati vaš talent in tako dalje.

Naša sogovornica svetuje, naj bo odgovor na to vprašanje kratek, odločen in hiter ter naj mu ne posvečamo prevelike pozornosti. "Pokažite pozitivno naravnanost, odgovornost in optimizem, predvsem pa, kaj si želite za prihodnost in kateri dejavniki zadovoljstva na delovnem mestu so za vas najpomembnejši. Poudarek naj bo na močnih in pozitivnih besedah in stavkih. Besede imajo namreč zelo močen pomen," dodaja.

Niste prepričani, kako bi na razgovoru za službo odgovorili na zastavljeno vprašanje? Imate težave v službi, pa ne veste, kako bi jih rešili? Dovolite, da vam pomagamo. Svoje vprašanje pošljite na rok.atelsek@tsmedia.si, mi pa bomo s strokovnjaki poiskali najboljšo rešitev.

Boste vi najšibkejši člen v podjetju?

Delodajalce oziroma kadrovnike pa na razgovoru za službo zanima tudi vaša osebnost. Želijo izvedeti, kako se boste vključili v ekipo novih sodelavcev, saj je veriga močna le toliko kot njen najšibkejši člen. Kako torej odgovoriti na vprašanje, ali se boste dobro vključili v novo ekipo.

Smrekarjeva pravi, da so vrhunski odnosi zaposlenih v podjetju, še posebej v mikrookoljih in ekipah, ključni. "Ni pomembno le, da dobro opravljamo svoje delo, ampak tudi, da je v dnevni interakciji z našimi ožjimi sodelavci tista prava 'kemija'. Le takrat smo lahko kot ekipa kar najbolj učinkoviti, hkrati pa so tudi posamezniki najbolj zadovoljni," dodaja. Ko izbiramo novega sodelavca, je zato izjemno pomembno, da preverimo tudi, ali bo nova oseba združljiva z ekipo, v katero prihaja, z ožjim krogom sodelavcev, s katerimi bo vsakodnevno v stiku. In dober postopek izbora upošteva tudi ta dejavnik, še meni naša sogovornica.

razgovor služba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kot svetuje, je najlažji način, da to preverimo, konkretna izkušnja. Povabimo osebo, da nekaj ur, dan ali dva preživi v podjetju in v morebitni prihodnji ekipi. Tako se med njimi takoj ustvarja interakcija.


Preberite tudi:

Vprašanje, ki bi ga morali na razgovoru za službo prepovedati


Kdaj je to vprašanje sploh smiselno?

Naša sogovornica iz kadrovske agencije Competo dodaja, da lahko na to vprašanje konkretno odgovorimo le, če smo imeli možnost ekipo vnaprej spoznati in preživeti nekaj časa v njeni družbi. "Vprašanje je smiselno zastaviti le, če je oseba nekaj časa preživela v podjetju in si ustvarila konkretno mnenje. Vsekakor pa lahko kot delodajalec namenimo veliko pozornosti preteklemu mikro delovnemu okolju kandidata in mu zastavljamo vprašanja, povezana z odnosi v pretekli/obstoječi družbi," še dodaja.

Ne spreglejte