Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 3. 2023,
8.44

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Marko Rupnik cerkev maša Planet 18 Planet TV

Četrtek, 9. 3. 2023, 8.44

1 leto, 1 mesec

Planet 18

Maševal je kljub prepovedi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Pater Marko Rupnik znova razburja in polni stolpce tako domačih kot italijanskih medijev. V nedeljo je somaševal v rimski baziliki in ignoriral prepovedi, ki so ga doletele zaradi obtožb o spolnih zlorabah. Zakaj Rupnik lahko mašuje kljub prepovedi in kaj lahko stori Cerkev?

Planet 18
Planet TV Prvič v življenju sem doživela občutke smrti #video

Pater Marko Ivan Rupnik je v nedeljo somaševal v rimski baziliki svete Praksede in s tem kršil prepovedi, ki so ga doletele zaradi obtožb o spolnih zlorabah, poroča italijanski časopis Domani. Rupniku so sicer že pred leti med drugim prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javnega komuniciranja. Vatikan ga je že leta 2019 izobčil, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. 

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Ali je pater Rupnik resnično somaševal v Rimu, smo vprašali njegovega predstojnika patra Johana. Ta zaradi bolezni podrobnosti primera še ni raziskal, je pa somaševanje Rupnika kljub temu potrdil. Po njegovih besedah je šlo za mašo, ki ni bila javna, saj je bila organizirana za ožji krog Rupnikove umetniške šole, vendarle pa priznava, da izbira javne lokacije maše – manjše bazilike v Rimu – ni bila najbolj pametna, saj so to nekateri dojeli kot provokacijo. Zatrdil nam je, da se kaj podobnega ne bo več zgodilo, saj je nesprejemljivo, da žrtve zaradi tega ponovno trpijo. Zaradi kršitev izrečenih ukrepov bodo tako po njegovih besedah sledile pravne posledice.

Predstavniki Cerkve pri nas aktualnega primera niso želeli komentirati. Nam je pa zanesljivi vir pojasnil, da mu Cerkev somaševanja ne more preprečiti, saj je posvečen duhovnik – zakramente torej lahko deli, ampak ti ne bodo dopustni. Cerkev tako lahko le izda opozorilo. Pater Rupnik je namreč v središču preiskave, ki so jo jezuiti sprožili po obtožbah o zlorabah nad številnimi posvečenimi ženskami.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: kdo bo kazensko preganjal Luko Mesca? Kdo je favorit za novega evropskega komisarja? Kako obsežna bo Lekova investicija v Lendavi? Več ob 18. uri na Planetu.
Planet 18
Planet TV Kako neodvisna je stranka NSi? #video
Planet 18
Planet TV Kemis dobil gradbeno dovoljenje, domačini na nogah #video
Planet 18
Planet TV Pred nami so nove podražitve #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte