Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2023,
10.08

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Jamarska reševalna služba reševanje reševalna vaja jama Planet 18 Planet TV

Sreda, 19. 4. 2023, 10.08

1 leto

Planet 18

Imamo pet zdravnikov za reševanje v jamah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Poškodovana jamarka, ki so jo iz globine izvlekli po več kot 30-urni akciji, ostaja v kritičnem stanju. Kako so nanjo vplivale dolge ure nezavesti 100 metrov pod zemljo? Za kako zahtevno operacijo z zdravstvenega vidika gre v takšnih primerih?

Planet 18
Planet TV Po 30 urah reševanja jamarka v UKC #video

Pri reševalni akciji izjemnih razsežnosti, ki so jo spremljali tudi po svetu in v kateri so po 33 urah nezavestno jamarko, ki je še vedno v smrtni nevarnosti, prenesli na prosto, ni šlo samo za pogum, ampak tudi za izjemno izurjenost vseh, ki so v reševanju sodelovali. Ob več kot 150 vpletenih je do ponesrečenke že na dan nesreče ob 23. uri prispela tudi zdravnica z dvema bolničarjema, ki je nato ob njej ostala ves čas, do konca reševalne akcije. V državi imamo pet zdravnikov in več bolničarjev, ki imajo dovolj jamarskega znanja za reševanje do 1.000 metrov globine, kar pa zahteva izjemen psihični in fizični napor. V dramatičnem dogajanju v Vranjedolski jami so bili reševalci pripravljeni tudi na intubacijo poškodovanke, če bi bilo to potrebno.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

V ekipi, ki je v Vranjedolski jami spremljala zdravstveno stanje poškodovane nezavestne jamarke, je bil od samega prihoda do nje tudi reševalec Samo Milanič. V soboto je ravno zaključil službo in prišel domov, ko je prejel poziv. Milanič pripoveduje, da je bila najtežja že prva informacija, da gre za poškodbo glave, saj so posledice lahko nepredvidljive.

Z medicinskega stališča gledano so imeli celotno ekipo − od zdravstvenih delavcev, reševalcev do diplomirane medicinske sestre in zdravnice −, ki je ves čas skrbno spremljala njeno stanje, in pa vse pripomočke, da bi v primeru poslabšanja poškodbe glave, možganskega edema in vseh posledic lahko izvedli tudi intubacijo. Da so poškodovano lahko iz podzemlja z nosili prinesli na površje, so morali na petih mestih ožine razširiti z miniranjem, za kar so potrebovali deset ur. Nato se je začela zahtevna pot iz jame. 

Z ljubljanskega UKC so v včerajšnjih popoldanskih urah sporočili, da zdravstveno stanje 33-letne jamarke na intenzivni terapiji ostaja nespremenjeno.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: naša ekipa se je vrnila z vojne prizorišča. Kako bo potekala obnova opustošene Ukrajine? V DZ pa so razpravljali o interpelaciji Golobove vlade. Družina Fratar je slavno katro predala novemu lastniku iz Gorenjske. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Novi slovenski traktorji bodo leteli #video
Planet 18
Planet TV Kdo bi lahko zlorabil klicni center za krizno upravljanje? #video
Planet 18
Planet TV Planet 18 na prizorišču morije #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte