Petek,
22. 4. 2022,
11.40

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

35

Natisni članek

Volitve 2022 Parsifal javnomnenjska anketa

Petek, 22. 4. 2022, 11.40

2 leti

Še vedno je izjemno tesno, Levici se je zgodilo to

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

35

Luka Mesec | Foto STA

Foto: STA

Stranko SDS bi z 28,7 odstotka po zadnji Parsifalovi raziskavi volilo največ volivcev, med opredeljenimi volivci ji s 27,4 odstotka sledi stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba, tretja je SD Tanje Fajon, ki ji je podpora z osmih odstotkov padla na 7,7 odstotka. Na četrtem mestu ostaja NSi Mateja Tonina, sledi ji Levica, ki se je s šestimi odstotki zopet uvrstila v parlament. V parlament bi se uvrstila še stranka Povežimo Slovenijo.

Rezultati zadnje ankete kažejo, da bi pod pragom parlamenta ostale LMŠ, Resni.ca, SAB, Naša dežela, SNS, Pirati Vesna in DeSUS. Preostale stranke bi dobile manj kot odstotek podpore.

Kot je razvidno s spodnje grafike, kjer so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, je v primerjavi z zadnjo meritvijo moči strank, ki smo jo objavili v četrtek, podpora SDS Janeza Janše padla za eno odstotno točko. Z 28,7-odstotno podporo tako ostaja na vrhu. Podpora Gibanju Svoboda Roberta Goloba pa je upadla za 0,9 odstotne točke, z 28,3 odstotka na 27,4 odstotka. 

Podpora stranki SD Tanje Fajon, ki ostaja na tretjem mestu, se je medtem znižala za 0,3 odstotne točke, sledi NSi Mateja Tonina s 6,7-odstotno podporo. Parlamentarni prag bi prestopili še dve stranki, Levica s šestodstotno podporo in Povežimo Slovenijo, ki bi jo podprlo 4,2 odstotka volivcev. 

LMŠ, Naša dežela in SAB ostajajo zunaj parlamenta

LMŠ Marjana Šarca ostaja pod parlamentarnim pragom, kje sta tudi Naša dežela Aleksandre Pivec in SAB Alenke Bratušek. 

javnomenjska | Foto:

Ob upoštevanju merske napake, bi, po zadnji javnomnenjski raziskavi, v parlament poleg že omenjenih strank lahko prišla tudi LMŠ, kar je razvidno na spodnji grafiki.

volitve | Foto: Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate na spodnji grafiki.

javnomenjska | Foto: Med anketiranci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, takšnih je bilo 748, vodi Gibanje Svoboda, sledijo ji SDS, NSi in SD.

javnomenjska | Foto: Na spodnji grafiki si oglejte primerjavo s predzadnjo Parsifalovo raziskavo, ki smo jo objavili v četrtek. Spremembe so izražene v odstotkih, ne v odstotnih točkah. 

Obeta se višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah

Prihodnjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 72,6 odstotka anketirancev, je še pokazala Parsifalova raziskava. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

javnomenjska | Foto:

Kako kaže strankam, raziskovalci ugotavljajo vsak delovni dan, dan za tem, ko so podatki dodani v večdnevno meritev, pa jih na Siol.net predstavimo. V tokratni raziskavi so vključeni dnevi med 19. in 21. 4. 2022. V teh treh dneh je bilo skupno izvedenih 1.030 anketnih vprašalnikov, anketiranje so opravili po telefonu.
javnomenjska | Foto:
Koalicija KUL
Novice Janša rahlo pred Golobom, KUL pred katastrofo