Sreda,
22. 8. 2018,
17.10

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

nova slovenska vlada 2018 koalicija Marjan Šarec Miro Cerar

Sreda, 22. 8. 2018, 17.10

5 let, 8 mesecev

Cerar ne razkriva imen kandidatov SMC za ministrske položaje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Miro Cerar | Predsednik vlade v odstopu Miro Cerar imen kandidatov za ministre iz vrst SMC danes ni želel razkriti. | Foto STA

Predsednik vlade v odstopu Miro Cerar imen kandidatov za ministre iz vrst SMC danes ni želel razkriti.

Foto: STA

Predsednik SMC in premier v odstopu Miro Cerar verjame, da bodo lahko prihodnji teden podpisali koalicijski sporazum in nadaljevali  sestavljanje vlade. Kandidate za ministrske položaje bodo v SMC razkrili v ponedeljek. Pred oblikovanjem vlade SMC sicer še vedno želi finančno ovrednotenje ukrepov iz koalicijske pogodbe.

"Volilni izid je terjal od nas več časa, več napora, položaj ni enostaven, ampak vredno si je bilo prizadevati," je na novinarski konferenci dejal predsednik SMC Miro Cerar.

Poudaril je, da je SMC odigrala konstruktivno vlogo v pogajanjih o vsebini koalicijskega sporazuma, sodelovanju med koalicijskimi strankami in Levico ter kadrovski razdelitvi ministrstev.

Cerar verjame, da bo Židan uspešen predsednik državnega zbora

Ob tem je spomnil, da se je sam umaknil od namere po zasedbi mesta predsednika državnega zbora. To funkcijo bi sprejel, ker to področje dobro pozna, toda presodil je, da je bolj pomembno, da se o tem mestu dogovorijo v nekonfliktnem ozračju. "Verjamem, da bo lahko uspešno kos tej nalogi," je Cerar dejal o kandidatu za predsedniško mesto Dejanu Židanu.

Prav tako so se v SMC umaknili od kandidature za podpredsedniško mesto državnega zbora, ob tem, ko jim je bilo določeno, da lahko prevzamejo vodenje petih ministrstev, pa so privolili le v štiri, je pojasnil Cerar.

Miro Cerar o želji, da postane predsednik državnega zbora. Video: Planet TV.


Andreja Katič
Novice Kader, ki buri duhove v prihodnji vladi in Židanovi stranki #video

Predsednik SMC ni želel govoriti o kandidatih za ministre

SMC je po njegovih besedah vztrajala pri tem, da prevzame vodenje takšnih resorjev, ki jih zna dobro upravljati, zato so si želeli resorje blizu področju gospodarstva. Cerar je zatrdil, da niso stranka kapitala, ampak socialno-liberalna stranka, in da so v preteklosti dokazali, da znajo spodbujati gospodarstvo na pravi način.

SMC bo sicer poleg gospodarskega prevzela tudi zunanje in okoljsko ministrstvo ter ministrstvo za delo. Prevzem teh resorjev po Cerarjevih navedbah kaže, da so pripravljeni prevzeti velike izzive.

Če bo Mateja Vraničar Erman funkcijo finančne ministrice opravljala tudi v Šarčevi vladi, bo Cerar zadovoljen. | Foto: STA , Če bo Mateja Vraničar Erman funkcijo finančne ministrice opravljala tudi v Šarčevi vladi, bo Cerar zadovoljen. Foto: STA ,

Svoje kandidate za ministre bodo mandatarju za sestavo vlade Marjanu Šarcu sporočili v ponedeljek, ko bo svet stranke odločal tudi o vstopu v koalicijo, zato o njih Cerar danes ni želel govoriti. Pojasnil je le, da imajo več morebitnih kandidatov, med katerimi bodo izbirali, in da so v ožjem izboru tudi nekateri dosedanji ministri in državni sekretarji iz vrst SMC.

Jože Tanko
Novice SDS: Podpredsednik državnega zbora naj bo Jože Tanko #video

Cerar bo najverjetneje novi slovenski zunanji minister

Cerar bo v novi vladni ekipi najverjetneje prevzel zunanje ministrstvo. Napovedal je, da si bo prizadeval za to, da bo Slovenija vodila odprto in uravnoteženo zunanjo politiko. Po njegovih besedah se moramo zavedati, da smo jedrna članica EU in da moramo to negovati tudi v prihodnje, hkrati pa imeti dobre odnose z vsemi članicami EU in tudi drugimi državami po svetu.

Kot poseben izziv je omenil predsedovanje svetu EU leta 2021. "Najbolj si želim, da se pomen zunanje politike za Slovenijo bolj usidra v zavest Slovencev," je dejal in poudaril pomen diplomacije tudi pri privabljanju tujih vlagateljev.

Miro Cerar je prepričan, da bo Dejan Židan uspešno opravljal funkcijo predsednika državnega zbora. | Foto: STA , Miro Cerar je prepričan, da bo Dejan Židan uspešno opravljal funkcijo predsednika državnega zbora. Foto: STA ,

SMC: Koalicija mora finančno ovrednotiti vse naloge in projekte

Če bo dosedanja finančna ministrica Mateja Vraničar Erman funkcijo finančne ministrice opravljala tudi v prihodnji vladi, o čemer se je že pogovarjala s Šarcem, bo Cerar zadovoljen. Vraničar-Ermanova je po njegovih besedah izredno odgovorna in poštena, v prvi vrsti pa ima skrb za zdrave javne finance.

Do dela ministrstva za delo, ki zdaj prihaja v roke SMC, je bil Cerar kritičen, saj meni, da omenjenemu ministrstvu ni uspelo dovolj dobro opraviti vseh nalog. Cerar pričakuje, da bo med ministrstvoma za delo in gospodarstvo ter drugimi resorji, ki posegajo v področje gospodarstva in sociale, nastalo konstruktivno sodelovanje, ki bo boljše kot v obdobju njegove vlade.

Pred oblikovanjem vlade v SMC želijo tudi, da v koaliciji finančno ovrednotijo vse naloge in projekte, ki so si jih zadali v koalicijskem sporazumu, saj menijo, da mora Slovenija ohraniti javnofinančno stabilnost. "Vesel sem, da so vsi koalicijski partnerji to našo pobudo takoj sprejeli, zato pričakujem, da bomo v prihodnjih dneh to naredili," je dejal.

Miro Cerar se z mesta predsednika vlade poslavlja pomirjen. Video: Planet TV


Zmago Jelinčič
Novice Zmago Jelinčič: Nisem glasoval za Marjana Šarca #video

Cerar se z mesta predsednika vlade poslavlja "zelo pomirjen"

Pojasnil je, da je tudi sam pridobil nekatere okvirne izračune. O številkah ni želel govoriti, je pa dejal, da bi lahko bila odstopanja od javnofinančnih zmožnosti precejšnja.

Po njegovih besedah je to težavo mogoče rešiti tako, da načrtovane ukrepe porazdelijo in postavijo prioritete. Cerar je priznal, da bo delo v vladi zelo zahtevno, ker bo vlada manjšinska, v njej pa bo veliko partnerjev, kar bo zahtevalo veliko potrpežljivosti.

S položaja predsednika vlade se sicer poslavlja "zelo pomirjen", ker mu je v njegovem mandatu uspelo državo popeljati iz krize in nekoliko dvigniti raven politične kulture. "Razumem, da je volilni izid takšen, da mora priti drug," je dejal Cerar.