Sreda,
28. 1. 2015,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

New York neurje ukrepi škoda

Sreda, 28. 1. 2015, 7.44

8 let

Zaradi lažnega zgodovinskega snežnega neurja za 200 milijonov dolarjev škode (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bonitetna hiša Moody's je izračunala, da je gospodarstvo mesta New York zaradi ukrepov ob snežnem viharju, ki je bil veliko blažji od napovedi, utrpelo okoli 200 milijonov dolarjev škode.

Najbolj je trpelo drobno gospodarstvo, saj so mestne oblasti od ponedeljka zvečer do torkovega jutra uvedle nekaj podobnega policijski uri.

Zapadlo zgolj 15 centimetrov snega Župan Bill de Blasio je v nedeljo meščane opozoril, da se jim približuje snežno neurje stoletja. V ponedeljek je potem res snežilo in de Blasio je od 23. ure zvečer naprej prepovedal cestni promet in zaprl tudi ves javni prevoz. A napovedi se niso uresničile.

De Blasio je v torek na novinarski konferenci dejal, da je nenehno dobival opozorila meteorologov, da bo zapadlo najmanj pol metra snega. Na koncu je zapadlo vsega skupaj 15 centimetrov snega, kar je zahtevalo zgolj običajno uporabo lopat.

Ukrepi so prizadeli predvsem tiste delavce, ki služijo čez noč. Na primer gostinsko osebje, ki živi od napitnin, taksisti in podobni. De Blasio je dejal, da so ušli strelu in je raje pretiraval z ukrepi, kot pa da bi se ponovil december leta 2010, ko je zapadlo pol metra snega, mesto pa je bilo nekaj dni paralizirano.

Huje na severu New York in območje južno od mesta sta se najhujšemu izognila, malce huje pa je bilo proti severu. Boston je zasula napovedana pol metra debela snežna odeja, pa tudi po Long Islandu je močan veter nanesel podobno količino snega. V Massachusettsu so bile pri obali Atlantskega oceana poplave, brez elektrike pa je ostalo 30 tisoč ljudi.

Na Long Islandu vzhodno od mesta New York je policija obravnavala dva smrtna primera, povezana z neurjem. Na njegovem lastnem dvorišču so našli truplo 83-letnega bolnika z demenco, 17-letnik pa se je med sankanjem zaletel v ulično svetilko in umrl.