Četrtek,
3. 5. 2018,
11.42

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

51

Natisni članek

Slovenija Hrvaška arbitraža meja

Četrtek, 3. 5. 2018, 11.42

5 let, 11 mesecev

Zagreb: Komisija bo podprla Hrvaško in zavrnila slovensko tožbo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

51

Hrvaški premier Andrej Plenković je v Zagrebu presodil, da bo slovenski postopek proti Hrvaški zaradi neizvajanja arbitražne razsodbe o meji med državama v Bruslju neuspešen. Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je ob tem izrazila pričakovanje, da bo Evropska komisija pritrdila stališču Hrvaške, da zavračanje arbitražne razsodbe ne pomeni kršitve evropske zakonodaje.

Video: Planet TV

Hrvaški premier Andrej Plenković je v sredo zvečer ponovil, da Hrvaška ni kršila evropskega prava, in znova pozval slovensko stran k dvostranskim pogajanjem, ki so po njegovih besedah najpreprostejša rešitev spora o meji.

Poudaril je, da je na mizi še vedno hrvaški protokol o načinu reševanja odprtega vprašanja, ki ga je lani v Zagrebu predstavil slovenskemu premierju Miru Cerarju.

"Počakajmo na konec slovenskih volitev. Kar zadeva pravne poteze, smo sprožili vse, kar smo lahko, in na način, ki ustreza tistemu, kar bo pomagalo našim in mednarodnim pravnim strokovnjakom pri zastopanju hrvaških stališč," je po seji vrha HDZ izjavil Plenković.

Zadovoljen tudi Cerar

Slovenski predstavniki v Bruslju so v sredo na ustni obravnavi v zvezi s slovenskim pismom glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe zelo dobro in strokovno predstavili slovenska stališča ter podali prepričljivo argumentacijo, je danes na Črnem Kalu ocenil predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar.

Slovenija ima tako močne argumente, da je arbitražna odločba veljavna in zavezujoča, da jo je treba implementirati in da Hrvaška s tem, ko tega ne stori, krši ne samo mednarodno, pač pa tudi evropsko pravo, je dejal.

"Mislim, da smo naredili to, kar je bilo treba. Zdaj je na potezi Evropska komisija in potem, če bo potrebno, bomo reagirali zopet mi," je nadaljeval premier ter dodal, da ne bodo popustili: "Po pravni poti gremo do konca. Pravičnost in mednarodno pravo, pa tudi pravo Evropske unije, so na naši strani, zato moramo pri tem brez popuščanja vztrajati."

Cerar se ni želel spustiti v strokovne argumentacije, je pa spomnil, da so že v pismu Evropski komisiji "zelo jasno izpostavili, katere so tiste točke, v katerih je kršeno tudi pravo Evropske unije". Po Cerarjevih besedah gre med drugim za vprašanje schengna in področje ribištva.

Zagreb: Komisija bo sporočila, da ni elementov za slovensko tožbo

Hrvaška zunanja ministrica Pejčinović Burićeva je danes dejala, da so na Hrvaškem lahko povsem mirni, saj so hrvaški in mednarodni pravniki na sredinem zaslišanju v Bruslju zelo dobro pojasnili hrvaška stališča.

Izrazila je prepričanje, da bo Evropska komisija po izteku roka za odgovor, torej 18. junija, potrdila hrvaške trditve, da elementi za slovensko tožbo ne obstajajo.

"Obe strani soglašata, da arbitražna sodba ni bila uveljavljena. Na terenu ni bilo nobenih sprememb, vključno z mejo iz leta 1991," je v pogovoru za hrvaški javni radio dejala hrvaška zunanja ministrica.

Poudarila je, da sta državi leta 1991 skupaj uveljavili meddržavno mejo, ki jo je potrdila Badinterjeva komisija, in da je Slovenija s to mejo vstopila v schengensko območje.

MZZ: Badinterjeva komisija ni določila meje med Slovenijo in Hrvaško

Badinterjeva komisija leta 1991 ni določila meje med Slovenijo in Hrvaško, temveč je odločila, da so meje med novonastalimi državami v skladu z načelom "uti possidetis" tam, kjer so bile republiške meje, so danes v odzivu na izjave Burićeve sporočili z zunanjega ministrstva.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je v sredo v Bruslju izjavil, da je Slovenija zadovoljna z ustno obravnavo o arbitraži. | Foto: STA , Slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je v sredo v Bruslju izjavil, da je Slovenija zadovoljna z ustno obravnavo o arbitraži. Foto: STA ,

Pejčinović Burićeva: Državi bi morali ribiče pustiti pri miru

Hrvaška zunanja ministrica hkrati obžaluje, da je Slovenija prekinila dogovor iz leta 2005 o izogibanju incidentov in kaznovanju ribičev.

Menila je, da je treba ribiče obeh držav pustiti, da opravljajo svoje delo, kot so to počeli do zdaj, državi pa morata biti odgovorni in rešiti spor o meji.

Pejčinović Burićeva je tudi izrazila pričakovanje, da bo prihodnja slovenska vlada bolj odprta za dialog kot Cerarjeva vlada.