Torek,
31. 12. 2019,
10.40

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

8

Natisni članek

prazniki prazniki silvestrovanje novo leto

Torek, 31. 12. 2019, 10.40

4 leta, 3 mesece

S spektakularnimi ognjemeti vstopili v novo leto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

8

Po svetu so proslavili vstop v novo leto in ga marsikje pospremili z ognjemeti. Kljub pozivom, naj se mu letos v luči uničujočih požarov odpovejo, so ga priredili tudi v avstralskem Sydneyju. Hongkonžani so medtem prvič v zadnjih desetih letih ostali brez ognjemeta nad slovitim Viktorijinim zalivom.

Ob 11. uri po srednjeevropskem času so v novo leto najprej vstopili na Samoi in na tihomorskem otočju Kiribati. Na Samoi je sicer praznovanje zasenčil izbruh ošpic, za katerimi je od oktobra umrlo 81 ljudi. Šele v soboto je zdravstveno ministrstvo odpravilo šest tednov trajajoče izredne razmere, potem ko je cepljenje doseglo malodane vse od skoraj 200 tisoč prebivalcev.

Samoa je leta 2011 s spremembo časovnega pasu začela kot prva vstopati v novo leto. Za posebej željne praznovanja sicer na Samoi obstaja teoretična možnost dvakratnega skoka v novo leto, če se odločijo iz Samoe odpotovati vzhodno prek datumske meje na Ameriško Samoo. Med prestolnicama držav je 125 kilometrov zračne razdalje, a kar 25 ur časovne razlike.

V Sydneyu so že slavili

Takole so "razstrelili" avstralsko prestolnico Sydney. | Foto: Getty Images Takole so "razstrelili" avstralsko prestolnico Sydney. Foto: Getty Images

Ob 12.00 so prihod leta 2020 proslavljali na Novi Zelandiji, ob 14. uri pa v velikem delu Avstralije, vključno s Sydneyjem. Izmed evropskih držav bodo novo leto prvi pozdravili v Grčiji, na Finskem, v baltskih državah in v Romuniji, medtem ko bo večji del Evrope proslavljal ob polnoči po srednjeevropskem času, piše STA.

Kje se "dogaja" po Sloveniji?

Na vzhodni obali ZDA, vključno z New Yorkom, se je novo leto začelo v sredo ob 6. uri po srednjeevropskem času, sedem ur pozneje pa bosta kot zadnja vanj vstopila sicer nenaseljena tihomorska Bakerjev in Howlandov otok.

V številnih mestih po svetu prihod novega leta tradicionalno proslavljajo z ognjemeti. A potem ko so marsikje že pred leti začeli omejevati uporabo pirotehnike, se tudi ognjemetom v več mestih na račun okolju prijaznejših različic silvestrovanja odpovedujejo ali jih vsaj omejujejo.

Slavje v Aucklandu na Novi Zelandiji.

Par, silvestrovo
Trendi Kakšne partnerske novoletne zaobljube skleniti, da se v letu 2020 ne boste ločili? #video

Pozivi k odpovedi ognjemeta v Sydneyju

Številni so bili v luči uničujočih požarov tudi pozivi k odpovedi ognjemeta v Sydneyju, saj naj bi ob visokih temperaturah in močnem vetru predstavljal nevarnost požara. Ljudje so pozivali, naj se sredstva za ognjemet porabijo za pomoč prostovoljnim gasilcem in kmetom, ki so jih požari prizadeli.

Takšne so trenutno razsežnosti gozdnih požarov v Avstraliji. | Foto: MyFireWatch Takšne so trenutno razsežnosti gozdnih požarov v Avstraliji. Foto: MyFireWatch

Ognjemet se je kljub temu zgodil, so pa odpovedali več drugih, načrtovanih v ostalih predelih zvezne države Novi Južni Wales.

Ognjemet v Sydneyu.

Eno najbolj prepoznavnih silvestrovanj se je odvilo na newyorškem Times Squaru, kjer spuščanje znamenite krogle pospremi tudi ognjemet. Letos so s streh okoliških stavb spustili skoraj 1400 kilogramov pisanih konfetov. 

V Berlinu je glavna zabava tradicionalno potekala ob Brandenburških vratih, v Parizu pa na Elizejskih poljanah, poroča STA.

Mazda MX 30
Avtomoto Leta 2020 v Sloveniji tudi povsem nov avto iz Japonske #foto

V Hongkongu protesti tudi na najdaljšo noč

Takole so obrat koledarja na januar 2020 pospremili v Hong Kongu. | Foto: Getty Images Takole so obrat koledarja na januar 2020 pospremili v Hong Kongu. Foto: Getty Images

Na Kitajskem in v Hongkongu so v novo leto vstopili mirno. Hongkonžani so prvič v zadnjih desetih letih ostali brez ognjemeta nad slovitim Viktorijinim zalivom, ki so ga odpovedali iz varnostnih razlogov. Namesto tega so pripravili šov z laserji in lučmi. So pa novo desetletje z razkošnim ognjemetom pozdravili v Taipeiju.

Na Kitajskem je zadnji dan starega leta skoraj običajen dan, praznujejo predvsem mladi, v številnih hotelih pa organizirajo zabave. Pirotehnični izdelki so v številnih kitajskih mestih prepovedani.

Kitajci bodo precej bolj bučno praznovali novo leto po tradicionalnem lunarnem koledarju, ki se bo začelo 25. januarja. Naslednje leto bo po kitajskem horoskopu leto podgane.

Renault twingo
Avtomoto Dve zanimivi novosti za 2020, eno bi lahko izdelovali tudi v Sloveniji