Sobota,
14. 9. 2024,
10.27

Osveženo pred

35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,84

Natisni članek

Natisni članek

vremenska napoved vreme poplave

Sobota, 14. 9. 2024, 10.27

35 minut

Začele so se napovedane poplave na Češkem in Poljskem, ljudi že evakuirajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,84

Na Češkem se zaradi obilnih padavin danes spopadajo s poplavami, brez elektrike pa je ostalo več deset tisoč ljudi. O poplavah poročajo tudi iz Poljske, kjer ponekod na jugu države evakuirajo prebivalce, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo deževje še nadaljevalo.

protipoplavna zaščita v Pragi
Novice Srednja Evropa pred potopom: padlo bi lahko 400 litrov dežja na kvadratni meter #video

Zaradi podrtih dreves, razmočenih tal in močnega vetra je na Češkem brez elektrike ostalo več kot 60.000 gospodinjstev. Najbolj prizadeto je območje okoli mesta Usti nad Labo na severozahodu države na meji s Saško, kjer je brez elektrike ostalo več kot 20.000 gospodinjstev.

Oblasti so najvišjo stopnjo poplavne ogroženosti razglasile v okoli 35 krajih po državi, poročanje češke tiskovne agencije CTK povzema dpa.

Močno narasla reka v Mikulovicah na Češkem. | Foto: Reuters Močno narasla reka v Mikulovicah na Češkem. Foto: Reuters

Vodostaji na Češkem se bodo še dvignili

Močno deževje je povzročilo naraščanje vodostaja ene od največjih čeških rek Laba, zaradi narasle reke Vltave pa se na poplave pripravljajo tudi v Pragi.

V češki prestolnici so tako začasno ustavili ladijski promet in dvignili protipoplavne ograde. Za javnost so zaprli nasipe in živalski vrt, so po poročanju britanske mreže BBC sporočile oblasti.

Vremenoslovci so po poročanju dpa opozorili, da bodo vodostaji rek na Češkem še naraščali, v Pragi pa da bodo vrhunec predvidoma dosegli v nedeljo zjutraj.

Narasli vodotoki v Avstriji, kjer prav tako pričakujejo poplavljanje rek:

Na Poljskem že potekajo evakuacije

Evakuacije so se začele tudi na Poljskem, saj so reke narasle do nevarnih vrednosti. V regiji Opole na jugozahodu Poljske so začele tudi prestopati bregove.

Oblasti so sporočile, da je količina padavin v tem delu države že presegla rekordno količino padavin iz t. i. tisočletnih poplav leta 1997, ki so povzročile veliko škodo.

V poljski vasi Jarnoltowek blizu čeških Mikulovic so meteorologi izmerili 161,5 milimetra padavin, zaradi česar je župan odredil evakuacijo vasi in še dveh občin ob eni od tamkajšnjih rek.

Poplava v kraju Glucholazy na Poljskem.  | Foto: Reuters Poplava v kraju Glucholazy na Poljskem. Foto: Reuters

Ciklon
Novice Ciklon Boris neobičajno ubira svojo pot. To nas čaka. #animacija

V bližnji vasi Glucholazy so že pred tem evakuirali približno 400 prebivalcev. Območje je obiskal tudi poljski notranji minister Tomasz Siemoniak. Na družbenem omrežju X je davi objavil fotografije reševanja in sporočil, da so v vas poslali približno 100 gasilcev in 60 policistov.

Siemoniak je po poročanju BBC dejal, da prebivalcem majhnih mest v bližini češke meje grozijo nevarne razmere. Dodal je, da je stanje težko na območju štirih rek, ki lahko ogrozijo evakuacijo in povzročijo škodo v več mestih.

Lokalne meteorološke postaje so v petek ocenile, da bi lahko v 72 urah v gorovju na poljsko-češki meji padlo do 400 litrov dežja na kvadratni meter. V nedeljo bi lahko postale kritične tudi razmere na vzhodu sosednje Nemčije.

V poplavah v Romuniji umrlo več ljudi

V Romuniji so zaradi poplav, ki jih je povzročilo močno deževje v srednji Evropi, umrli najmanj štirje ljudje. Pripadniki reševalnih služb so jih našli na območju jugovzhodne regije Galati, ki so jo poplave tudi najbolj prizadele, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reševalci so na 19 območjih v vzhodnem delu države iz njihovih domov rešili več deset ljudi. Reševalne službe so objavile tudi videoposnetek s poplavljenimi hišami v eni od vasi ob reki Donavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prizadeto območje bo danes obiskal romunski premier Marcel Ciolacu, ki je odpovedal načrtovane obveznosti, da bi si ogledal posledice poplav.