Ponedeljek,
24. 5. 2021,
22.30

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

10

Natisni članek

Belorusija

Ponedeljek, 24. 5. 2021, 22.30

2 leti, 11 mesecev

Vrh EU za zaprtje evropskega zračnega prostora za beloruska letala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

10

Ryanair Belorusija

Voditelji članic EU so v ponedeljek v Bruslju pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev beloruskega novinarja Romana Protaseviča.

Voditelji so prvi dan vrha med drugim pozvali k sprejetju potrebnih ukrepov za uvedbo prepovedi preletov zračnega prostora Evropske unije za beloruske letalske družbe in za preprečitev dostopa do letališč v uniji, piše v sklepih, ki so jih sprejeli ob koncu razprave o Belorusiji. Podrobnosti naj bi v prihodnjih dneh dorekli na ministrski ravni.

Napovedali so tudi razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb v Belorusiji, ki bi jih lahko doletele sankcije. Poleg tega naj bi pripravili dodatne ciljne gospodarske sankcije proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki naj jih visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in Evropska komisija predstavita čim prej, so še pozvali.

Vrh je tudi ostro obsodil nedeljsko preusmeritev letala družbe Ryanair v Minsk ter aretacijo beloruskega novinarja Romana Protaseviča in njegove partnerke Sofie Sapege. Pozvali so k njuni takojšnji izpustitvi. Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO) pa so pozvali k čim prejšnji preiskavi dogodka.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je zaradi omenjenega incidenta Belorusijo uvrstil na razpravo zasedanja, je na današnji novinarski konferenci glede evropskega odziva na ta "absolutno nesprejemljiv, šokanten, škandalozen" dogodek dejal, da "ne bodo dopustili nikakršnega poskusa igranja ruske rulete z življenji nedolžnih civilistov".

"To je napad na demokracijo. To je napad na svobodo izražanja in to je napad na evropsko suverenost," pa je dala jasno vedeti predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. To nezaslišano obnašanje zahteva odločen odgovor, zato je Evropski svet odločil o dodatnih sankcijah proti posameznkom, ki so vpleteni v "ugrabitev" letala, pa tudi proti podjetjem in gospodarskim subjektom, ki financirajo beloruski režim, je pojasnila.

Belorusija se je znašla na dnevnem redu ponedeljkove delovne večerje voditeljev sedemindvajseterice po tistem, ko so beloruske oblasti v nedeljo letalo irske nizkocenovne družbe Ryanair, ki je na poti iz Grčije v Litvo letelo nad Belorusijo in na katerem je bil Protasevič, prisilile, da je pristalo v Minsku, kjer so novinarja nato aretirali.

Aleksander Lukašenko
Novice Po ugrabitvi Ryanairovega letala: "Nimam besed. Diktator je popolnoma zblaznel." #video

Vrh EU je med drugim obsodil nezakonite in provokativne dejavnosti Rusije proti uniji ter izrazil solidarnost s Češko. Voditelji so tudi pozvali k pripravi poročila o odnosih z Rusijo v skladu s petimi načeli, ki urejajo odnose z Moskvo. Govorili so tudi o odnosih z Združenim kraljestvom in pozvali k celovitemu izvajanju sporazumov.

Voditelji članic EU bodo v okviru dvodnevnega izrednega zasedanja v torek govorili o pandemiji covida-19, pri čemer se bodo osredotočili na uporabo covidnega potrdila in vprašanje razdelitve cepiv. Razpravljali bodo tudi o doseganju podnebnih ciljev unije do leta 2030. Vrha se udeležuje tudi premier Janez Janša.