Četrtek,
31. 7. 2014,
7.21

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vreme Hrvaška Zagreb

Četrtek, 31. 7. 2014, 7.21

8 let, 3 mesece

Vreme nad Hrvaško ustavilo zračni promet (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vreme povzroča težave tudi na Balkanu. Na Hrvaškem so huda neurja s severnega Jadrana zajela celo državo ter povzročila vsesplošne poplave in kolaps. Temperature so se spustile do 15 stopinj Celzija.

Zaradi vode, ki je popoldne začela vdirati v prostore kontrole zračnih poletov v Zagrebu, kjer so kmalu zatem ostali brez električne energije. V tistem trenutku je bilo v hrvaškem zračnem prostoru okoli sto potniških letal, s katerimi kontrolorji letenja niso bili v stiku. Takoj so aktivirali vse varnostne protokole, delati je začel krizni štab kontrole letenja.

Vodja kontrole letenja je sprejel odločitev o popolnem zaporu zračnega prostora nad našo južno sosedo. Stopili so sv stik s kontrolami poletov sosednjih držav, ki so prevzele vodenje letal in njihov varni izhod iz hrvaškega zračnega prostora.

Letalom na hrvaških letališčih so takoj sporočili, da so njihovi poleti prestavljeni. Zračni prostor nad Hrvaško je bil zaprt v delu leta, ko je tam največ prometa, saj gre v povprečju čez zračni prostor več kot 2.500 letal. Zračni prostor so odprli po slabih dveh urah, normalizacijo zračnega prometa pa pričakujejo danes.

Kataklizma v Zagrebu Vreme je dopoldne povzročalo težave predvsem na hrvaškem morju, kjer so razglasili rdeči alarm, popoldne pa so se nevihte preselile v notranjost. V hrvaški prestolnici so temni oblaki in orkansko vreme poskrbelo, da je bil Zagreb skoraj povsem v temi.

Veter je lomil veje in drevesa, v središču Zagreba so ljudje panično iskali zavetje. Meteorna voda je zalivala kleti, gasilci se niso mogli odzvati na vse klice. Zaradi poškodovanih električnih kablov in posledičnih izpadov električne energije so bili ustavljeni tramvaji.

Neurja v Srbiji in Črni gori V Črni gori so bile poplavljene ulice večine krajev ob morju, v Srbiji pa so nevihte, ki so prispele s Hrvaške, prizadele predvsem zahod države.

Zaradi zelo slabih vremenskih razmer so v sredo od 20. ure do davi zaprli za promet črnogorsko pristanišče Bar. O močnih neurjih so poročali tudi z območja Herceg Novega, kjer je pozno popoldne v samo desetih minutah padlo 25 litrov dežja na kvadratni meter. V Igalu je voda zalila več hiš.

V Srbiji so plohe s točo prizadele tudi Obrenovac, ki so ga opustošile že majske poplave. V Kraljevu je bila zaradi neurij za nekaj časa prekinjena oskrba z električno energijo. Zaradi slabih vremenskih razmer so v Srbiji zvečer poostrili nadzor v zračnem prometu, da se ne bi ponovil scenarij s Hrvaške.