Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2019,
14.26

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

Natisni članek

Venezuela Nicolas Maduro

Sobota, 26. 1. 2019, 14.26

5 let, 2 meseca

Venezuelski zunanji minister zavrnil evropski ultimat za razpis volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

Protesti Venezuela | Foto Reuters

Foto: Reuters

Varnostni svet Združenih narodov je začel razpravo o razmerah v Venezueli, potem ko se je sredi tedna vodja opozicije Juan Guaido razglasil za začasnega predsednika. ZDA so vse članice ZN pozvale k priznanju Guaida, Rusija pa je ZDA in njene zaveznice obtožila načrtovanja državnega udara proti predsedniku Nicolasu Maduru. Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je zavrnil ultimat in ponovil, da Nicolas Maduro ostaja legitimni predsednik.

"Čas je, da vsaka država izbere stran. Nič več prelaganja, nič več igric. Ali ste na strani sil svobode ali ste v ligi z Madurom in njegovim kaosom," je ameriški državni sekretar Mike Pompeo dejal na izredni seji VS ZN, ki so jo sklicali na zahtevo ZDA. Po nastopu v VS ZN v izjavi za novinarje je države sveta tudi pozval, naj prekinejo trgovanje z Madurom.

Pred tem je v VS ZN izrazil pričakovanje, da bodo imeli ameriški diplomati še naprej zagotovljeno zaščito v okviru dunajske konvencije. "Ne preizkušajte naše odločenosti, da zaščitimo svoje ljudi," je poudaril. Čez nekaj ur se bo sicer ameriškim diplomatom iztekel rok, da zapustijo Venezuelo, kot je to od njih zahteval Maduro, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Nihče nam ne bo izrekel ultimata ali nam govoril, naj pripravimo volitve ali ne," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza.

Peru sprejel 700 tisoč beguncev iz Venezuele

Zlom venezuelskega gospodarstva in posledični beg okoli treh milijonov ljudi v sosednje države predstavlja grožnjo mednarodnemu miru in varnosti, je še posvaril Pompeo.

Predstavnik Peruja je ob tem potrdil, da je njegova država sprejela 700 tisoč beguncev iz Venezuele. Velika Britanija pa je izpostavila, da je "Madurov socializem uničil celotno državo".
Phishing, ribarjenje
Novice Če kdaj prejmete eno od teh sporočil, ga takoj izbrišite

"Gre za poskus državnega udara proti venezuelskemu predsedniku"

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je medtem ZDA in njene zaveznice obtožil poskusa državnega udara proti venezuelskemu predsedniku. Moskva je želela preprečiti tudi današnjo sejo VS ZN, a jim ni uspelo zbrati potrebnih devetih glasov od 15. Proti seji so poleg Rusije glasovale še Kitajska, Južna Afrika in Ekvatorialna Gvineja.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec odgovarja: Smučati nisem pozabila

Nemški veleposlanik pri ZN Christopher Heusgen je politično in gospodarsko krizo v Venezueli označil za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti ter poudaril, da seje VS ZN niso zahtevale samo ZDA, ampak tudi Peru in Dominikanska republika, ki sta nestalni članici VS iz Latinske Amerike.

Članice VS ZN naj bi ob koncu seje glasovale o ameriškem predlogu resolucije, v kateri bi izrekli "popolno podporo" narodni skupščini, ki jo vodi Guaido. A bosta predvidoma Rusija in Kitajska kot stalni članici uporabili veto proti resoluciji.

Jezero Jasna
Novice Na prestižni lokaciji v Kranjski Gori odpirajo osem luksuznih apartmajev #foto

Predsedink parlamenta se je razglasil za začasnega predsednika Venezuele

Razmere v Venezueli so se začele zaostrovati, ko je Maduro 10. januarja prisegel za drugi predsedniški mandat. Parlament je pet dni pozneje sprejel deklaracijo, v kateri je nov Madurov mandat razglasil za nezakonitega. Na poziv opozicije je prišlo do množičnih demonstracij, ki se jih je udeležilo več sto tisoč ljudi.

Na teh protestih se je predsednik parlamenta Guaido 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Priznale so ga ZDA in večina držav Latinske Amerike. Španija, Francija, Nemčija in Velika Britanija so danes Maduru postavile ultimat, da mora v osmih dneh razpisati volitve, v nasprotnem primeru pa bodo priznale Guaida za predsednika. K čim prejšnjim volitvam je pozvala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

vplivneži, potovanje
Trendi Vplivneži so postali neformalni ambasadorji Ljubljane #video
Ne spreglejte