Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

Venezuela

Četrtek, 21. 4. 2016, 10.00

6 let, 7 mesecev

Venezuela bo omejila oskrbo z elektriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Venezuela | Foto Reuters

Foto: Reuters

Venezuelska vlada je napovedala, da bodo v desetih najbolj naseljenih in industrijsko razvitih zveznih državah, tudi v prestolnici Caracas, zaradi krize z električno energijo uvedli omejitve pri oskrbi z elektriko.

Raven vode v akumulacijskem jezeru hidroelektrarne Guri, ki zagotavlja 70 odstotkov potreb po električni energiji v državi, se še naprej zmanjšuje in približuje minimalni ravni za delovanje, je opozoril minister za električno energijo Luis Motta Dominguez. Dodal je, da jim ne preostane drugega, kot da omejijo oskrbo z elektriko.

Varčevanje gospodinjstev ni doseglo pričakovanih rezultatov

Minister je poudaril, da največ elektrike porabijo gospodinjstva, in sicer 63 odstotkov, ter dodal, da bodo ukrepi veljali v zveznih državah, kjer porabijo največ elektrike - Zulia, Caracas, Carabobo, Aragua, Lara Bolivar, Miranda, Barinas, Monagas in Falcon.

Predsednik države Nicolas Maduro je že v sredo opozoril, da varčevanje v gospodinjstvih ni doseglo pričakovanih rezultatov in da bo potrebna racionalizacija porabe, ki bo rešila Guri pred propadom.

 

Hidroelektrarna Guri ni edina, raven voda je na nevarno nizko raven padla v vseh 18 hidroelektrarnah po državi, prebivalci pa so redno podvrženi električnim mrkom in omejitvam pri oskrbi s pitno vodo. | Foto: Reuters Hidroelektrarna Guri ni edina, raven voda je na nevarno nizko raven padla v vseh 18 hidroelektrarnah po državi, prebivalci pa so redno podvrženi električnim mrkom in omejitvam pri oskrbi s pitno vodo. Foto: Reuters

Venezuelke so celo pozvali, naj si las ne sušijo s sušilnikom za lase

Pretekli teden je tako vlada sporočila, da bodo s ciljem varčevanja elektrike premaknili časovni pas za 30 minut naprej. Vladni uslužbenci imajo dva meseca petke proste, Maduro pa je Venezuelke celo pozval, naj ne uporabljajo sušilnikov za lase. Državnim podjetjem in vladi je odredil, da morajo za 20 odstotkov zmanjšati porabo električne energije, uslužbencem pa so delavnik skrajšali na šest ur.

Za vse hujšo gospodarsko krizo desnosredinska opozicija krivi Madura

Gre za zadnjega v vrsti ukrepov, ki so jih oblasti uvedle zaradi hudega pomanjkanja električne energije. Zanj vlada in Maduro krivita sušo, ki jo je povzročil vremenski pojav El Nino, a kritiki trdijo, da je pomanjkanje posledica slabega gospodarjenja.

Venezuelsko gospodarstvo pada, odkar padajo cene nafte na svetovnem trgu, od izvoza katere je država odvisna za priliv tuje valute. Prebivalcem redno primanjkuje osnovnih potrebščin, kot sta jedilno olje in toaletni papir, pa tudi zdravil.

Maduro medtem za težave krivi "gospodarsko vojno" kapitalistov in je pod vse večjim pritiskom desnosredinske opozicije, ki je napovedala njegovo odstavitev, ko je po zmagi na volitvah januarja dobila večino v parlamentu. Madura krivijo za vse hujšo gospodarsko krizo.

Ne spreglejte