Nedelja,
10. 3. 2019,
10.29

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,19

1

strmoglavljenje letalo Etiopija

Natisni članek

Nedelja, 10. 3. 2019, 10.29

5 let, 4 mesece

Tragedija v Etiopiji: v strmoglavljenju letala umrlo 157 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,19

1

Strmoglavljenje letala v Etiopiji | Strmoglavljenja po podatkih letalske družbe Ethiopian Airlines ni preživel nihče. | Foto Reuters

Strmoglavljenja po podatkih letalske družbe Ethiopian Airlines ni preživel nihče.

Foto: Reuters

Strmoglavljenja letala etiopske družbe Ethiopian Airlines s 157 ljudmi na krovu ni preživel nihče, so danes potrdili v letalski družbi. Med potniki na letalu, ki je bilo iz prestolnice Adis Abeba na poti v kenijsko glavno mesto Nairobi, so bili državljani več kot 30 različnih narodnosti, tudi številni Evropejci. Pilot naj bi takoj po vzletu sporočil, da ima težave. Vzrok za nesrečo za zdaj še ni znan.

Letalo je zjutraj ob 8.38 po lokalnem času vzletelo z mednarodnega letališča Bole. Le nekaj minut po vzletu naj bi z njim izgubili stik. Strmoglavilo je okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Adis Abebe. Pri letalski družbi so kmalu zatem potrdili, da strmoglavljenja ni preživel nihče. Na boeingu 737 max-8 je bilo 149 potnikov in osem članov posadke.

Strmoglavljenja letala ni preživel nihče

Po zadnjih podatkih je bilo na krovu 32 Kenijcev, 18 Kanadčanov, devet Etiopijcev ter po osem Američanov, Kitajcev in Italijanov, so sporočili iz Ethiopian Airlines. Med žrtvami je tudi po sedem Francozov in Britancev, šest Egipčanov ter po pet Nizozemcev in Nemcev. Preživel ni nihče, umrlo je vseh 157 ljudi na krovu.

Vzrok za strmoglavljenje nekaj mesecev starega letala zaenkrat še ni znan. | Foto: Reuters Vzrok za strmoglavljenje nekaj mesecev starega letala zaenkrat še ni znan. Foto: Reuters

Vzrok za strmoglavljenje nekaj mesecev starega boeinga 737 max-8 za zdaj še ni znan. Po podatkih na spletni strani Flightradar24, ki prikazuje polete komercialnih letal po svetu, je imelo letalo nestabilno hitrost vzpenjanja. Pilot letala je kontrolo letenja opozoril, da ima težave, in se je hotel vrniti na letališče, so povedali v letalski družbi. Pilotu so odobrili vrnitev v Adis Abebo.

Slovenskih državljanov po do zdaj znanih podatkih naj ne bi bilo na strmoglavljenem letalu, so ob tragični novici sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva v Ljubljani.
Lion Air
Novice Indonezija: strmoglavilo letalo s 189 potniki #video

V Etiopiji bo jutri dan žalovanja

Iz urada etiopskega premierja Abiya Ahmeda so prek Twitterja izrekli sožalje svojcem, ki so v nesreči izgubili svoje najdražje. Etiopski parlament je ponedeljek razglasil za dan žalovanja za žrtvami nesreče, so nato sporočili iz premierjevega kabineta.

Kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland, katere država je med tistimi z največ žrtvami, je prek Twitterja sporočila, da gre za "strašno" novico, in ob tem izrazila sožalje vsem, ki so izgubili svoje najdražje. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je dejal, da je šokiran, izrazil je žalost ob smrti tako velikega števila ljudi.

Svojcem žrtev je sožalje izrekel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Med žrtvami bi bilo po neuradnih informacijah lahko tudi vsaj ducat sodelavcev Organizacije Združenih narodov. Šlo naj bi za neodvisne tolmače, ki so potovali na okoljsko konferenco Združenih narodov.

V Boeingu so obljubili, da bodo etiopskim oblastem ponudili podporo pri ugotavljanju vzrokov za strmoglavljenje letala. | Foto: Reuters V Boeingu so obljubili, da bodo etiopskim oblastem ponudili podporo pri ugotavljanju vzrokov za strmoglavljenje letala. Foto: Reuters

V Boeingu obljubili, da bodo sodelovali s preiskovalci

Iz ameriškega proizvajalca letal Boeing so sporočili, da so globoko užaloščeni zaradi tragičnega dogodka, in napovedali, da bodo ponudili tehnično pomoč, da bi ugotovili, zakaj je strmoglavilo skoraj povsem novo letalo, ki so ga družbi Ethiopian Airlines dobavili lani.

Boeing 737 max je eno od najnovejših in najnaprednejših komercialnih potniških letal na svetu, vendar je na Boeing padla senca dvoma zaradi njegovih morebitnih tehničnih pomanjkljivosti. Oktobra lani je namreč v Indoneziji kmalu po vzletu v morje strmoglavil strmoglavil boeing 737 max nizkocenovne družbe Lion Air s 189 ljudmi na krovu. Ponesrečeno letalo naj bi sporočalo nezanesljive podatke o višini in hitrosti letenja.

Ethiopian Airlines je letalo boeing 737 kupil novembra lani, od takrat je opravilo okoli 1.200 ur letenja. Pilot letala je veljal za izkušenega, pri družbi je bil zaposlen od leta 2010.

Družba Ethiopian Airlines velja za zanesljivega letalskega prevoznika, ki leti po vsem svetu, vendar pa to ni prva letalska nesreča etiopskega nacionalnega prevoznika. Petindvajsetega januarja 2010 je boeing 737-800 omenjene družbe strmoglavil pred libanonsko obalo v Sredozemsko morje, pri čemer je umrlo 90 ljudi. Novembra 1996 je bilo ugrabljeno njihovo letalo, ki je iz Adis Abebe letelo v Nairobi. Ugrabitelji so kljub pomanjkanju goriva hoteli poleteti v Avstralijo. Pilot se je odločil za spektakularen pristanek na vodi blizu Komorov. Pri tem je umrlo 125 ljudi, okoli 50 jih je preživelo.