Torek,
20. 10. 2020,
6.48

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

epidemija ZDA okužba Koronavirus

Torek, 20. 10. 2020, 6.48

3 leta, 6 mesecev

V ZDA okuženih že več kot osem milijonov ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Koronavirus ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Število okuženih s koronavirusom se je v ZDA po podatkih Univerze Johns Hopkins do ponedeljka zvečer povzpelo na 8,2 milijona, zaradi covid-19 pa je umrlo že več kot 220.100 ljudi. Okužbe se v zadnjem času znova širijo hitreje, število smrtnih žrtev novega koronavirusa pa narašča počasneje kot prej.

Donald Trump
Novice Trump označil Faucija za enega od idiotov, ki jih ljudje ne morejo več poslušati

V preteklem tednu se je število novih okužb povečalo za 393.000 ali 13 odstotkov v primerjavi s tednom prej, smrtnih primerov pa je bilo za dva odstotka manj, in sicer 4.900. V petek so v ZDA potrdili 69.478 novih okužb, kar je največ od poletnega vrhunca epidemije 24. julija in peti dan z največ okužbami od marca, piše STA.

Dva tedna zapored je število okužb naraščalo v 34 od skupaj 50 zveznih držav ZDA

Med njimi so Pensilvanija, Ohio, Michigan in Severna Karolina, ki so ključne države za letošnji izid predsedniških volitev v ZDA. Nevada in Južna Dakota sta imeli prejšnji teden kar 35 odstotkov pozitivnih testov, skupaj pa je bilo prejšnji teden 14 ameriških zveznih držav z več kot desetimi odstotki pozitivnih testov. Po vseh ZDA je bilo v prejšnjem tednu 5,4 odstotka pozitivnih testov.

Med državami, ki znižujejo povprečje, ostaja New York. Od tam so v ponedeljek poročali o 998 novih primerih okužb, kar je 1,13 odstotka vseh opravljenih testov. Umrlo je 14 ljudi, število hospitalizacij pa se je povečalo na 934. To v primerjavi z aprilom ni veliko, je pa sedaj dvakrat več okužb kot poleti.

Tako kot New York se je tudi Kalifornija v ponedeljek odločila, da v zvezni državi ne bodo izvajali cepljenj proti koronavirusu, dokler novih cepiv, ki še niso na voljo, ne bodo potrdili neodvisni zdravstveni strokovnjaki države. Odločitev je posledica pomanjkanja zaupanja v predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki vseskozi obljublja, da bo cepivo nared pred volitvami 3. novembra. Podjetja, ki jih razvijajo, sicer pojasnjujejo, da se to ne bo zgodilo, še navaja STA.

Melania Trump
Novice Melania Trump kritizira nekdanjo prijateljico