Torek,
27. 2. 2018,
10.44

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija Sirija

Torek, 27. 2. 2018, 10.44

6 let, 8 mesecev

V Siriji ne spoštujejo Putinovega ukaza #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11

V sirski uporniški enklavi Vzhodna Guta danes velja nekajurna humanitarna prekinitev ognja, ki jo je odredil ruski predsednik Vladimir Putin. Do 13. ure po srednjeevropskem času bo odprt koridor, po katerem bodo lahko civilisti zapustili območje. S terena sicer poročajo o kršitvah prekinitve ognja.

Video: AP

Sirski observatorij za človekove pravice je sprva sporočil, da je po nočnem letalskem in raketnem obstreljevanju na območju Vzhodne Gute zavladal relativen mir. A kasneje je več virov potrdilo, da prihaja do kršitev in da se nasilje nadaljuje, čeprav v veliko manjši meri kot v minulih dneh.

"Spopadi se to jutro nadaljujejo. Tako pravijo naša poročila iz Vzhodne Gute," je novinarjem v Ženevi potrdil tiskovni predstavnik humanitarnega urada ZN Jens Laerke in dodal, da je še prezgodaj za razprave o operacijah pomoči za obupane civiliste, glede na nenehne boje.

Tudi observatorij s sedežem v Londonu je medtem opozoril, da je prišlo danes na območju do novih letalskih napadov, med drugim sta bili odvrženi dve bombi v sodih, in raketnega obstreljevanja, a podatkov o novih smrtnih žrtvah zaenkrat nimajo. Sirski državni mediji prav tako poročajo o kršitvah in krivdo zanje pripisujejo uporniškim silam. Te naj bi obstreljevale pot humanitarnega koridorja, ki jo je določila Rusija, in civiliste uporabljale kot živi ščit. Za slednje so mediji izrecno obtožili nekdanjo vejo Al Kaide na območju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je humanitarni premor uvedel, potem ko je Varnostni svet Združenih narodov v soboto sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji. | Foto: Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin je humanitarni premor uvedel, potem ko je Varnostni svet Združenih narodov v soboto sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji. Foto: Reuters

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass so v Vafidinu sirske oblasti ob podpori ruskega centra sprave med vojskujočimi se stranmi v Siriji vzpostavile pogoje za sprejem civilistov preko edinega humanitarnega koridorja, ki povezuje Damask z Vzhodno Guto. Varnost zagotavljajo ruska vojaška policija in sirska vojska, civilistom pa bodo za prevoz zagotovili avtobuse.

Moskva je humanitarni premor uvedla, potem ko je Varnostni svet Združenih narodov v soboto sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji. V njej zahtevajo prekinitev ognja "brez odlašanja" po vsej državi, da bi omogočili "varno, nemoteno in stalno" dostavo pomoči ter evakuacijo bolnih in ranjenih.

Sirska opozicija je peturno prekinitev ognja označila za "udar na sobotno resolucijo VS ZN". "Rusija ni nikoli hotela prekinitve ognja v Vzhodni Guti in to je jasno pokazala," je dejal Ahmed Ramadan, tiskovni predstavnik Sirske nacionalne koalicije. Moskvo je še obtožil, da ne izvaja pritiska na svojega zaveznika, sirskega predsednika Bašarja al Asada, da konča ubijanje v Vzhodni Guti.

Zaradi konflikta letos svoje domove zapustilo 20 tisoč Afganistancev

Zaradi nadaljevanja nasilja v Afganistanu je bilo od začetka leta že skoraj 20 tisoč ljudi prisiljenih zapustiti svoje domove, piše v danes objavljenem poročilu Združenih narodov. V povprečju tako dnevno svoj dom zapusti kar 385 ljudi.

Glede na podatke Urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) je od začetka januarja svoje domove zapustilo 18.500 ljudi. O preseljevanju poročajo iz skoraj vseh delov Afganistana, najhuje pa je v vzhodnih in zahodnih regijah. V Afganistanu se islamistični talibanski uporniki borijo proti prozahodni vladi v Kabulu, država pa je tudi tarča napadov džihadistov Islamske države.

Lani je bilo zaradi konflikta svoje domove prisiljeno zapustiti 460 tisoč ljudi, kar je manj kot leta 2016, ko je domove zapustilo več kot 660 tisoč Afganistancev.