Torek,
9. 7. 2024,
21.23

Osveženo pred

2 tedna, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Space X Ariane 6 raketa

Natisni članek

Torek, 9. 7. 2024, 21.23

2 tedna, 3 dni

V vesolje prvič poletela evropska raketa Ariane 6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Ariane 6 | Ariane 6 je sicer naslednica rakete Ariane 5, ki je julija lani po 27 letih zadnjič poletela v vesolje in tja ponesla dva satelita.  | Foto Reuters

Ariane 6 je sicer naslednica rakete Ariane 5, ki je julija lani po 27 letih zadnjič poletela v vesolje in tja ponesla dva satelita.

Foto: Reuters

Po štirih letih prelaganja je danes iz izstrelišča v Francoski Gvajani v vesolje prvič poletela nova evropska raketa Ariane 6. Izstrelitev predstavlja poskus Evropske vesoljske agencije (Esa), da bi se po letih zaostanka uspešneje spopadla s svetovno konkurenco na področju vesoljskih tehnologij, zlasti pri prenosu satelitov v vesolje.

Izstrelitev so danes izvedli z enourno zamudo, potem ko so uspeli rešiti manjšo težavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi poskus izstrelitve je bil načrtovan za leto 2020, vendar je raketa Ariane 6 zaradi pandemije covid-19 in ponavljajočih se tehničnih težav ostala na tleh, kar je Evropo prikrajšalo za neodvisno pošiljanje težjih tovorov v vesolje.

Ariane 6 je sicer naslednica rakete Ariane 5, ki je julija lani po 27 letih zadnjič poletela v vesolje in tja ponesla dva satelita. Razvoj rakete Ariane 6 je stal okoli 4,5 milijarde evrov, njene merilne sisteme, ki omogočajo zajem podatkov v najzahtevnejših razmerah, pa je zagotovilo trboveljsko podjetje Dewesoft.

Raketa bo namenjena prenosu satelitov v vesolje 

Tudi nova evropska raketa bo namenjena predvsem prenosu satelitov v vesolje, z njo pa si Evropa ob naraščajoči svetovni konkurenci, ki jo med drugim predstavlja ameriško podjetje SpaceX milijarderja Elona Muska, želi najti način za samostojno izstrelitev težjih tovorov v vesolje.

Ariane 6 bo tokrat v vesolje popeljala 17 kosov tovora, med njimi 11 mikrosatelitov. Letos bo sicer raketa opravila še en polet, leta 2025 šest, leta 2026 pa osem poletov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novice Evropska raketa Vega na prvem poletu
Novice Na ISS se je priključila evropska raketa s tovorom
Novice Na poti na ISS evropska raketa z rekordno količino tovora