Sobota,
9. 3. 2013,
16.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Velika Britanija aretacija

Sobota, 9. 3. 2013, 16.54

8 let

V Veliki Britaniji aretirali duhovno vodjo Al Kaide

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanski obmejni organi so v Londonu aretirali skrajnega islamskega klerika Abuja Katado, saj naj bi kršil pogojno zaporno kazen, so sporočile britanske oblasti.

Katada, ki je veljal za duhovnega vodjo teroristične mreže Al Kaida v Evropi, je bil v Jordaniji leta 1999 in 2000 obsojen zaradi vpletenosti v terorizem, zato Aman zahteva njegovo izročitev. Britanska vlada ga že leta želi izročiti Jordaniji, saj naj bi predstavljal tudi grožnjo britanski nacionalni varnosti.

Katada se zagovarja, da ga v Jordaniji čaka mučenje A vsa prizadevanja za izročitev so doslej propadla, saj jo je Katada, Jordanec palestinskega rodu, z utemeljitvijo, da mu v Jordaniji grozi mučenje, izpodbijal na različnih ravneh, tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Tudi posebna prizivna komisija za imigracije, ki se ukvarja s primeri terorizma in deportacij, je novembra lani odločila, da Katade, ki je za zapahi v Veliki Britaniji prebil vrsto let, ne morejo izročiti Jordaniji, saj ni prepričana, da bi mu ta lahko zagotovil pravično sojenje. Po mnenju komisije bi namreč lahko proti kleriku uporabili dokazno gradivo, pridobljeno z mučenjem.

Novembra lani izpuščen na prostost Britanske oblasti so sicer Katado 13. novembra lani izpustile na prostost, potem ko je sodišče razsodilo, da ga ne morejo izročiti Jordaniji. Katada je ob izpustitvi moral plačati varščino, prav tako pa se je izven domače hiše lahko zadrževal le med 8. in 16. uro, srečeval pa se je lahko samo z določenimi ljudmi.

Britanski premier David Cameron je po izpustitvi dejal, da je že "sit dejstva, da je ta človek še vedno na svobodi" v njihovi državi. Katada naj bi bil desna roka Osame bin Ladna, vendar klerik trdi, da nekdanjega vodjo Al Kaide nikoli ni srečal.