Torek,
9. 7. 2013,
14.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Japonska statistika upokojenci kraja

Torek, 9. 7. 2013, 14.05

8 let, 5 mesecev

V Tokiu upokojenci kradejo pogosteje kot najstniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Število starejših, ki jih ujamejo pri kraji v Tokiu, je prvič preseglo število tokijskih najstnikov, ki kradejo, kažejo najnovejši podatki tokijske policije.

Podatki tokijske policije kažejo, da so policisti lani aretirali 3.321 ljudi, starejših od 65 let, kar je približno četrtina vseh aretacij zaradi kraje. Število upokojencev, ki so bili zaradi kraje aretirani, je prvič po letu 1989, ko so v Tokiu začeli voditi statistiko o aretiranih zaradi kraje, preseglo število aretiranih najstnikov, piše Telegraph.

Četrtina Japoncev starejša od 65 let Porast upokojencev, ki so aretirani zaradi kraje, tokijske oblasti pripisujejo številnim perečim družbenim vprašanjem, s katerimi se spoprijema Japonska, medtem ko se poskuša prilagoditi hitremu naraščanju prebivalstva. Kar četrtina celotne japonske populacije je starejša od 65 let, v povprečju pa imajo ženske po enega otroka, kar je nekoliko manj kot do zdaj. Čeprav se je na državni ravni število kraj zmanjšalo, se je število kraj v prestolnici med upokojenci povečalo. Leta 1999 je bilo zaradi kraje aretiranih 336 upokojencev, kar je šest odstotkov vseh aretacij tistega leta, medtem ko je bilo v istem obdobju aretiranih 2.092 ljudi, ki so bili mlajši od 19 let. Vzrok za dramatičen zasuk pripisujejo osamljenosti, saj večina upokojencev živi samih. V preteklosti je namreč več generacij živelo skupaj.

Najpogosteje kradejo hrano Približno 70 odstotkov kraj med upokojenci vključuje hrano, kar v ospredje postavlja še vprašanje revščine, piše Telegraph.