Petek,
20. 11. 2015,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA Teksas splav vrhovno sodišče

Petek, 20. 11. 2015, 14.21

8 let

V Teksasu vse več žensk splav naredi doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odkar je omejena pravica do splava, je več kot sto tisoč žensk nosečnost želelo prekiniti brez medicinske pomoči.

Danes se bo na ameriškem vrhovnem sodišču začelo zaslišanje v zadevi Whole Woman’s Health proti Cole. Gre za primer, ki nasprotje zakonu HB2, ki ga je sprejela zvezna država Teksas in določa, da morajo klinike, ki opravljajo splave, delovati po enakih standardih kot kirurški centri. S tem zakonom je Teksas hudo omejil število klinik, kjer opravljajo splave. Leta 2013 je bilo takih klinik 40, zdaj jih je le še 19. Večina klinik ni mogla investirati tudi po več milijonov evrov v opremo, s katero bi zadostili zahtevam zakona.

Klinika Whole Woman’s Health na sodišču trdi, da je bila s teksaškim zakonom ženskam kršena ustavna pravica do splava, ker se je dostopnost do splava zmanjšala za 75 odstotkov.

Splav z brco v trebuh Posledice zakona je v raziskavi zaznala tudi univerza v Teksasu. Ugotovili so, da se je od leta 2013, ko so sprejeli zakon in se je zmanjšala možnost dostopa do klinik za splav, drastično povečalo število žensk, ki so nosečnost skušale prekiniti doma, brez medicinske pomoči.

Rezultati raziskave so pokazali, da je med sto tisoč in 210 tisoč ženskami, starih od 18 do 49 let, skušalo nosečnost prekiniti z uporabo zelišč, alkohola, nedovoljenih drog, hormonskih tablet ali udarcem v trebuh. To številko so raziskovalci dobili s projekcijo odgovorov 779 anketiranih žensk na celotno populacijo Teksašank. Med anketiranimi jih je 1,7 odstotka odgovorilo, da so skušale same narediti splav, 4,7 odstotka pa jih je odgovorilo, da je to poskušala tudi njihova najboljša prijateljica.

Glavna težava je pomanjkanje denarja Raziskava je pokazala, da so splavi doma bolj prisotni med revnejšimi ženskami, ki nimajo dostopa do reproduktivne medicine. "Med vzroki za tako veliko število splavov doma je poglavitno pomanjkanje finančnih sredstev za pot do klinike, kjer bi lahko opravile splav, ter manjša dostopnost lokalnih klinik, ki so zaprte," je v izjavi dejal eden od raziskovalcev Daniel Grossman. Opozoril je še, da se bo število splavov doma še povečalo, če bo zvezna država Teksas še naprej omejevala pravico do splava.

"Menili smo, da smo čase, ko so ženske splave opravljale same, že preživeli," je CBS dejala predsednica organizacije Planned Parenthood Federation Cecile Richards: "Toda zdi se, da nas zakonodaja, ki onemogoča varne in legalne splave, vrača v preteklost."