Ponedeljek,
28. 10. 2024,
9.04

Osveženo pred

0 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,98

Natisni članek

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Vladimir Putin Severna Koreja Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 9.04

0 minut

V Rusiji močno gori, Putin grozi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,98

Ukrajina je nad Rusijo v noči na ponedeljek poslala več kot sto brezpilotnikov. V Voronežu je bila v napadu z dronom, ki je zadel obrat za proizvodnjo etanola in povzročil obsežen požar, ranjena ena oseba. Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo ponovno zapretil z ruskim odzivom, če bi Ukrajina za napad globoko v Rusijo uporabila orožje in obveščevalne kapacitete ZDA ali zveze Nato. V Ukrajini medtem pričakujejo, da se bodo na fronti morali že danes boriti proti vojakom, ki jih je v Rusijo poslala Severna Koreja. Generalni sekretar Nata Mark Rutte je danes potrdil, da so severnokorejski vojaki že nameščeni v ruski regiji Kursk, in izrazil mnenje, da je Vladimir Putin vse bolj obupan.

ruski dron, napad, Kijev, Ukrajina
Novice Ukrajina: Vse smo jim sestrelili

Ruske sile so v zadnjih 24 urah skupno sestrelile 109 dronov. Poleg regije Brjansk so jih več sestrelili še nad belgorodsko, tambovsko in kursko regijo.

V ruskem mestu Voronež je bila ranjena oseba, ko je ukrajinski dron v industrijskem poslopju, šlo naj bi za obrat za proizvodnjo etanola, zanetil požar, je poročal guverner istoimenske regije Aleksander Gusev.

Napadi z brezpilotniki po navedbah Kijeva pomenijo odziv na rusko obstreljevanje ukrajinskega ozemlja.

Rusija še vedno napreduje in zavzema manjše vasi

Ruske sile medtem poročajo novih premikih in napredku na vzhodu Ukrajine. Prevzele so nadzor nad vasjo Izmajlivka, ki so jo napadale že avgusta. Vas, v kateri je pred vojno živelo manj kot 200 ljudi, je oddaljena osem kilometrov od ukrajinskega industrijskega mesta Kurahove in le nekaj kilometrov od frontne linije.

Kasneje je obrambno ministrstvo v Moskvi sporočilo, da je ruska vojska zasedla tudi vas Cukurine v regiji Doneck, ki leži nekaj deset kilometrov južno od Pokrovska, pomembnega regionalnega logističnega vozlišča.

Na fronti so ruske enote v zadnjih dneh zavzele več manjših vasi. Na ruskih vojaških blogih so pisali o propadanju ukrajinske fronte na jugu regije Doneck. Vendar je informacije, ki sta jih posredovali obe strani, težko preveriti, opozarja nemška tiskovna agencija dpa. Na fotografiji mesto Časiv Jar, letos eno največjih žarišč na fronti v Donbasu.  | Foto: Reuters Na fronti so ruske enote v zadnjih dneh zavzele več manjših vasi. Na ruskih vojaških blogih so pisali o propadanju ukrajinske fronte na jugu regije Doneck. Vendar je informacije, ki sta jih posredovali obe strani, težko preveriti, opozarja nemška tiskovna agencija dpa. Na fotografiji mesto Časiv Jar, letos eno največjih žarišč na fronti v Donbasu. Foto: Reuters

Iz ukrajinske vojske so v nedeljo poročali o najmanj 142 napadih ruskih sil, ki naj bi jih večinsko odbili. V napadu na mesto Herson na jugu Ukrajine sta bili ubiti najmanj dve osebi, še tri pa so bile ranjene, je danes na Telegramu sporočil guverner regije Herson Oleksandr Prokudin.

Vladimir Putin: Pripravljamo različne odzive na ukrajinski napad z zahodnim orožjem

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljskem intervjuju s Pavlom Zarubinom, novinarjem ruske državne televizije Rusija-1, ponovil opozorilo Zahodu, predvsem Združenim državam Amerike in članicam zveze Nato, da se bo Rusija ustrezno odzvala, če Ukrajina izvede napade na cilje globoko v Rusiji in pri tem uporabi zahodno orožje ali zahodne obveščevalske kapacitete.

"Rusko obrambno ministrstvo pretehtava in bo pripravilo različne načrte za odzive na morebitne napade z orožjem dolgega dosega," je Zarubinu dejal Putin.

Države Zahoda in zvezo Nato je ob tem tudi posvaril: "Upam, da so nas slišali. Če bodo sami sprejemali določene odločitve, jih bomo morali tudi mi."

Vladimir Putin je že septembra dejal, da bi kakršenkoli raketni napad Ukrajine na rusko ozemlje z orožjem ali drugimi zmogljivostmi Zahoda pomenil neposredno vpletenost ZDA in zveze Nato ter njenih zaveznikov v napadih na Rusijo. Putin je pred nekaj tedni napovedal tudi spremembo ruske jedrske doktrine, kar je bil po mnenju nekaterih političnih analitikov njegov signal Zahodu, naj Ukrajini ne dovoli napadov globoko na rusko ozemlje.  | Foto: Guliverimage Vladimir Putin je že septembra dejal, da bi kakršenkoli raketni napad Ukrajine na rusko ozemlje z orožjem ali drugimi zmogljivostmi Zahoda pomenil neposredno vpletenost ZDA in zveze Nato ter njenih zaveznikov v napadih na Rusijo. Putin je pred nekaj tedni napovedal tudi spremembo ruske jedrske doktrine, kar je bil po mnenju nekaterih političnih analitikov njegov signal Zahodu, naj Ukrajini ne dovoli napadov globoko na rusko ozemlje. Foto: Guliverimage

Putin je v intervjuju ponovno izrazil tudi prepričanje, da bo zveza Nato na čelu z ZDA močno vpletena v morebitne raketne napade na rusko ozemlje, saj "naj bi z orožjem, ki je potrebno za tovrstne operacije, znali rokovati samo oficirji zveze Nato, pri tem pa bi se morali zelo zanašati tudi na satelitske podatke, ki jih proizvaja zahodna obveščevalna dejavnost". 

Stališče, da ima zadnjo besedo pri morebitnih napadih Ukrajine na cilje globoko v Rusiji zveza Nato, je Putin dodatno podkrepil z besedami: "Na koncu je glavno vprašanje to, ali bodo sami sebi, ne Ukrajini, dovolili, da napadejo Rusijo. To je vprašanje."

Aleksander Lukašenko
Novice Lukašenko o scenariju, ki bi pomenil vojno med Rusijo in Belorusijo

Rutte: Prisotnost severnokorejskih sil v Kursku kaže na Putinov obup

Generalni sekretar Nata Mark Rutte je po današnjem sestanku s predstavniki Južne Koreje na sedežu zavezništva v Bruslju potrdil, da so severnokorejski vojaki že nameščeni v ruski regiji Kursk, kjer potekajo spopadi med ukrajinsko in rusko vojsko. To po Ruttejevih besedah kaže, da je ruski predsednik Vladimir Putin vse bolj obupan.

"Danes lahko potrdim, da so bile severnokorejske sile poslane v Rusijo in da so že nameščene v regiji Kursk," je po srečanju veleposlanikov članic Nata s predstavniki Južne Koreje in drugih partnerskih držav iz indijsko-pacifiške regije sporočil Rutte.

"Namestitev severnokorejskih sil v Kursku kaže na to, da je Putin vse bolj obupan," je še povedal generalni sekretar zavezništva. Po njegovih besedah je bilo v ruski agresiji na Ukrajino ubitih ali ranjenih že več kot 600.000 ruskih vojakov. Dodal je, da Putin agresije ne more več izvajati brez tuje podpore.

Ameriški medij CNN je v petek poročal, da naj bi prihod severnokorejskih vojakov na urjenje v nekatera vojaška oporišča v Rusiji povzročil precej zmede. Več ruskih vojakov o tem naj ne bi bilo obveščenih, na videoposnetkih, ki jih je objavil medij, pa je bilo mogoče slišati tudi vprašanja Rusov, kako naj si "pomagajo s temi Kitajci". | Foto: Guliverimage Ameriški medij CNN je v petek poročal, da naj bi prihod severnokorejskih vojakov na urjenje v nekatera vojaška oporišča v Rusiji povzročil precej zmede. Več ruskih vojakov o tem naj ne bi bilo obveščenih, na videoposnetkih, ki jih je objavil medij, pa je bilo mogoče slišati tudi vprašanja Rusov, kako naj si "pomagajo s temi Kitajci". Foto: Guliverimage

Sodelovanje vojakov iz Severne Koreje poleg tega pomeni bistveno okrepitev vpletenosti Pjongjanga v rusko agresijo na Ukrajino in novo kršitev resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov, je poudaril Rutte.

Moskvo in Pjongjang, ki je po njegovih besedah Rusiji dobavil že več milijonov kosov streliva in balističnih raket, je pozval, naj takoj končata svoje aktivnosti.

"Poglabljanje vojaškega sodelovanja med Rusijo in Severno Korejo predstavlja varnostno grožnjo indijsko-pacifiškemu in evroatlantskemu prostoru. Poleg tega spodkopava mir na Korejskem polotoku ter krepi rusko vojno proti Ukrajini," je še povedal generalni sekretar zavezništva.

Ukrajini je zagotovil nadaljnjo podporo zaveznic. O potrebi po nadaljnji krepitvi vojaške podpore Kijevu so govorili tudi na dopoldanskem zasedanju Severnoatlantskega sveta.

Na severnokorejske vojake opozarjal tudi Zelenski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je medtem v nagovoru državljanom v soboto zvečer opozoril, da je le še vprašanje časa, kdaj se bodo na fronti v Donbasu ob ruskih pojavili tudi vojaki Severne Koreje.

Obveščevalci več držav, med drugim Ukrajine, ZDA in Južne Koreje, so namreč v zadnjem tednu poročali, da je Severna Koreja na urjenje v Rusijo poslala več tisoč, po nekaterih navedbah tudi do 12 tisoč vojakov, več sto oficirjev in vsaj tri generale. Ukrajinski in južnokorejski obveščevalci so ob tem opozorili, da se bodo severnokorejski vojaki zelo kmalu udeležili tudi bojev na fronti, je poročal Kyiv Independent. 

Zelenski je napovedal, da bo Rusija že do 27. ali 28. oktobra na fronto poslala do tri tisoč severnokorejskih vojakov, pri čemer se je skliceval na poročila ukrajinskih obveščevalcev. Zahod je ob tem pozval k dodatni pomoči, saj naj bi se morala Ukrajina zdaj boriti proti dvema državama, Rusiji in Severni Koreji.

Do zdaj sicer še ni bilo kredibilnih podatkov o tem, ali je ukrajinska vojska v Donbasu že naletela na severnokorejske vojake.