Ponedeljek,
14. 10. 2024,
9.26

Osveženo pred

3 ure, 47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Natisni članek

Nin ptice Hrvaška Flamingosi

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 9.26

3 ure, 47 minut

V Ninsko laguno prispela največja skupina flamingov doslej #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
Nin | Prileteli so v skupini 13 ptic, od tega šest parov in ena dodatna ptica. | Foto Marija Dejanović

Prileteli so v skupini 13 ptic, od tega šest parov in ena dodatna ptica.

Foto: Marija Dejanović

Izjemen dogodek je presenetil prebivalce hrvaškega Nina. V tamkajšnji zaliv je namreč nepričakovano priletela največja skupina flamingov, kar so jih kdaj videli na Hrvaškem.

Flamingi oziroma plamenci so ponovno prispeli na območje ninskih solin, so sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti. Nenavadne ptice so priletele le dan po dogodku ekološkega opazovanja ptic, ki ga v Ninu prirejajo že 15 let.

Priletelo je 13 ptic

Prileteli so v skupini 13 ptic, od tega šest parov in ena dodatna ptica. "Ti neverjetni ptiči spadajo v skupino tako imenovanih evropskih flamingov, ki imajo običajno svetlejše perje. V skupini 13 flamingov je vsaj eden, ki je že bival v edinstveni hrvaški laguni v Ninu," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Plamenci iščejo hrano v mokriščih, hranijo pa se med drugim s slanimi raki, kar vpliva na barvo njihovega perja. Izvaljeni mladiči imajo belo perje, ki z leti postane vedno bolj rožnato.

Plamenci so presenetili in razveselili prebivalce Nina in še vedno prisotne turiste.  | Foto: Marija Dejanović Plamenci so presenetili in razveselili prebivalce Nina in še vedno prisotne turiste. Foto: Marija Dejanović

Flamingi so Nin prvič obiskali leta 2015 

Tokratni obisk je že peti obisk teh eksotičnih ptic v Ninski laguni. Prvič so flamingi Nin obiskali novembra 2015. Naslednje leto so prišli septembra in oktobra. Takrat je bil med njimi tudi mladi plamenec, ki je v solinah ostal en mesec.

V začetku septembra 2017 so v laguni pristali trije pari plamencev. Teh šest posameznikov je priletelo malo pred veliko poplavo, katere rušilna moč je v Ninu povzročila ogromno škodo. Plamenci so med poplavo ostali v trstičju Kraljičine plaže, ko se je vreme umirilo, pa so se vrnili na območje solin, kjer so ostali dva meseca. Februarja 2022 je prebivalce Nina obiskal le en plamenec, ki se je na močvirnatem območju ob Kraljičini plaži zadržal le nekaj dni.

Flamingi radovedno opazujejo pokrajino.  | Foto: Marija Dejanović Flamingi radovedno opazujejo pokrajino.  Foto: Marija Dejanović

Po mnenju strokovnjakov obstaja možnost, da bodo zaradi prihajajočih podnebnih sprememb eksotični plamenci vsako leto ponovno prišli na krajši ali daljši postanek v laguno Nin. 

Več kot polovico populacije ptic, ki živi na Hrvaškem, lahko med letom opazite v Ninu 

Na ornitološkem območju Ninske lagune in širšega območja Nina živi 240 zabeleženih vrst ptic, kar je več kot polovica populacije ptic, ki živi na Hrvaškem. V sodelovanju z ornitologi, šolami in meščani so v Ninu že pred časom začeli intenzivno opazovati ptice. Izdali so tudi priročnik opazovanja ptic v Ninski laguni, katerega namen je povečati poznavanje in skrb za ptičji svet ter oblikovati tako imenovani turistični produkt opazovanja ptic.

flamingo, plamenec
Novice Berlinski živalski vrt žaluje za domnevno 75-letnim flamingom