SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Niger prispel velik libijski konvoj

1

termometer

Iz Libije je v sosednji Niger ponoči prispel velik vojaški konvoj, v katerem bi se lahko skrival tudi libijski diktator Moamer Gadafi ali eden od njegovih sinov.

Konvoj z več deset vozili in do zob oboroženimi libijskimi vojaki je v ponedeljek zvečer prispel v Agadez na severu Nigra, zdaj pa naj bi nadaljeval pot proti prestolnici Nigra Niameyu. Konvoj naj bi spremljali tudi nigrski vojaki. Na čelu konvoja naj bi bil Risa ag Bula Konvoj naj bi vodil tuareški voditelj Risa ag Bula, ki je pred desetletji v Nigru vodil vojno za neodvisnost nomadskega ljudstva Tuaregov. Njegov boj ni bil uspešen in kasneje je zatočišče poiskal v Libiji, kjer naj bi se boril na strani Gadafija. Ni pa še jasno, ali je v konvoju tudi kak predstavnik Gadafijeve družine ali morda celo sam Gadafi. Še vedno močno priljubljen na severu Nigra Gadafi naj bi bil sicer še vedno močno priljubljen na severu Nigra in v mestih, kot je Agadez, kjer je večina prebivalcev Tuaregov. Gadafi jim je namreč pomagal med njihovim uporom, Tuaregi pa so bili zdaj med zadnjimi, ki so priznali njegov padec v Libiji.

"Odličnega zdravja in organizira obrambo Libije" Gadafijev tiskovni predstavnik Musa Ibahim je sicer kljub vse glasnejšim govoricam, da je samodržec že pobegnil iz Libije, to odločno zanikal. Gadafi je "odličnega zdravja in organizira obrambo Libije", je zatrdil Ibrahim preko sirske televizije. "Še vedno smo zelo močni," je dodal in zatrdil, da se bodo borili "do smrti ali pa do zmage".

Žena je s sinovoma pobegnila v Alžirijo Nekaj članov Gadafijeve njegove družine, vključno z ženo, hčerko in dvema sinovoma, je sicer že prebegnilo v Alžirijo. Uporniki proti Gadafijevemu režimu že zahtevajo njihovo izročitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin