Nedelja,
6. 3. 2016,
20.43

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

Natisni članek

begunci migranti Idomeni

Nedelja, 6. 3. 2016, 20.43

8 let, 5 mesecev

V nesreči čolna umrlo najmanj 10 otrok, v Idomeniju humanitarna kriza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

2

V nesreči čolna z migranti, ki se je prevrnil v Egejskem morju, je po zadnjih podatkih turške obalne straže umrlo najmanj 25 ljudi, med njimi deset otrok.

Turška obalna straža je sicer s potapljajočega se čolna uspela rešiti 15 migrantov. Nesreča se je zgodila v bližini obalnega mesta Didim na jugozahodu Turčije, je povedal turški predstavnik. Katere narodnosti so bili migranti, ki so skušali prečkati morsko pot med Turčijo in Grčijo, za zdaj ni znano.

UNHCR: Na grško-makedonski meji je neznosno V begunskem taborišču v Idomeniju na grško-makedonski meji so razmere neznosne, pa opozarja tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Babar Baloch, ki spremlja položaj na terenu.

"To je klic za vodilne politike Evropske unije, kajti tukaj je humanitarna kriza," je dejal.

Po podatkih UNHCR se na mejnem prehodu Idomeni zadržuje že 13.000 beguncev in migrantov, ki želijo nadaljevati pot v Makedonijo in naprej v Evropo, a so obtičali na meji, saj makedonske oblasti v državo spuščajo le do 250 ljudi dnevno.

Grčija obljublja zdravstveni center Med prebežniki, ki čakajo na meji, je po sedanjih podatkih več kot polovica žensk in otrok. Razmere v begunskem taborišču, ki je tam zraslo v minulih dneh, so izjemno slabe, ljudje pa zaradi prenapolnjenosti kampirajo na prostem, izpostavljeni nizkim temperaturam.

Grška vlada je sicer napovedala, da bo za več kot deset tisoč migrantov in beguncev, ki obtičali na grško-makedonski meji, uredila zdravstveni center. Ustanova v kraju Idomeni naj bi po navedbah iz Aten začela delovati do srede.

Po ocenah vlade v Atenah je v Grčiji zaradi zaprtja balkanske migrantske poti obtičalo že skoraj 32.000 beguncev in migrantov.