Četrtek,
25. 12. 2014,
10.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bagdad samomorilski napadalec Irak

Četrtek, 25. 12. 2014, 10.19

8 let

V napadu samomorilca v Bagdadu ubitih 43 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V napadu samomorilskega napadalca je bilo v sredo v iraški prestolnici Bagdad ubitih 43 ljudi, še 61 pa jih je bilo ranjenih, je sporočila iraška policija.

Žrtve so bili pripadniki milice Sahvat, ki se na strani iraških sil bori proti džihadistom Islamske države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nihče še ni prevzel odgovornosti za smrtonosni napad To je bil eden najbolj smrtonosnih napadov v Iraku v zadnjih mesecih. Odgovornosti za napad sicer ni prevzel še nihče, so pa oblasti za napad že osumile teroristično mrežo al Kaida. Podobno so ocenili tudi v ameriškem State Departmentu, še poroča dpa.

Šlo naj bi za maščevanje za zadnje poraze Islamske države na terenu, saj so iraške sile počasi obrnile pobudo. "Islamska država se bo zato zatekala k tovrstnim zlobnim in obupanim dejanjem strahopetnih samomorilskih napadov in drugim podobnim grozodejstvom, da bi vzdrževala svojo vladavino strahu," je ocenila tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki in hkrati poudarila, da tovrstni napadi ne bodo omajali zavezništva med Washingtonom in Irakom.

Jordanski pilot res zajet, a ni bil sestreljen Ameriška vojska je medtem sporočila, da so džihadisti Islamske države, ki sicer obvladujejo obsežna območja v Siriji in Iraku, v sredo res zajeli jordanskega pilota, a da ta ni bil sestreljen. Zakaj je njegovo letalo F-16 strmoglavilo, pa zaenkrat ni jasno.

Tudi jordanska vlada, ki je potrdila, da so džihadisti zajeli enega od njenih pilotov, ni pojasnila vzroka strmoglavljenja letala. Letalo je strmoglavilo v bližini Rake, trdnjave džihadistov, in kot trdijo slednji, so ga sestrelili z raketo zemlja-zrak. A kot poudarjajo v Washingtonu, "dokazi jasno nakazujejo, da letalo ni bilo sestreljeno".

Džihadisti v Raki so sicer objavili tudi fotografije, na katerih je videti njihove borce, kako držijo zajetega pilota.

Jordanija je ena izmed držav, ki se je pridružila koaliciji pod vodstvom ZDA, ki izvaja letalske napade na položaje IS, ki je v zadnjih mesecih zavzela obsežna območja v Siriji in Iraku.

V Siriji v letalskih napadih na IS poleg Jordanije sodelujejo še Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Bahrajn. Napadom v Iraku pa so se pridružile Avstralija, Belgija, Velika Britanija, Kanada, Danska, Francija in Nizozemska.